Smotru pčelarstva otvorenom je proglasio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske prof.dr.sc Alen Host, a otvorenju je nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Grad Rijeka Andrej Poropat.

U sklopu smotre održano je „13. Zlatno ulište 2019“, jedno od najvećih ocjenjivanja kvaliteta meda u Hrvatskoj na kojem su osim iz Hrvatske pristigli i uzorci meda iz inozemstva. Sve nagrađene primjerke, čije su ocjenjivanje proveli predstavnici Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda, posjetitelji mogu degustirati. Novina sajma je da, uz degustaciju najboljeg meda, posjetitelji mogu probati i najgori med koji je prezentiran na „crnom stolu“.

Osim za dodjelu diploma i plaketa, prvi dan smotre bio je rezerviran za edukaciju djece i građana o pčelarskim proizvodima i pčelama, a po prvi puta, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede održao se „Medni doručak“, čija je svrha naučiti djecu o zdravoj prehrani. Uz med, poslužene su i ostale namirnice hrvatskih farmi (mlijeko, jaje, brašno i ostalo).

U sklopu sajma postavljena je izložba o starim košnicama i alatima na kojoj posjetitelji mogu saznati više o tome kako se nekad radilo u pčelarstvu, a kako se radi sada.

Subota je rezervirana za stručno predavanje za pčelare i predavanja za građanstvo. Na predavanjima će biti riječ o tehnologiji, načinima i problemima kojima se susrećemo danas u modernom pčelarstvu, promociji kvalitete domaćih proizvoda. Bit će i predavanje o najvećem pčelarskom uspjehu Primorsko-goranske županije „Goranskom medunu“, koji je dobio oznaku zaštićene izvornosti.

Prodajna izložba meda se održava danas do 19 sati, a u subotu od 9 do 18 sati.