Ovoga puta, kao rezultat suradnje Akademije primijenjenih umjetnosti i Gradske knjižnice Rijeka na postamentima na Korzu izloženi su radovi studenata koji prikazuju na koji način oni vide rad i ulogu knjižnice u zajednici.

„Studenti su, prema radovima koje možemo vidjeti na postamentima, odradili sjajan posao“, istaknuo je ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković istaknuvši kako su se u svom promišljanju dotaknuli svakodnevnice knjižnice.

„Promišljali su knjižnicu kroz teme kojima se i mi svakodnevno bavimo – kako popularizirati knjižnicu i povećati članstvo, kako privući mlade ljude u knjižnicu te na koji način široj javnosti predstaviti programske aktivnosti koje knjižnica provodi. Iz ovoga što vidim, mogu samo poručiti da se nadam da ćemo uspjeti postići neki dogovor kako bismo neke od ovih radova i ideja i sami mogli koristiti tako da ova umjetnost bude u doslovnom smislu primijenjena“, rekao je Cvjetković.

Projekt RIBIZ, pod vodstvom Branimira Lazanje izvodi se na diplomskom studiju „Vizualne komunikacije i grafički dizajn“, a osmišljen je sa svrhom umrežavanja javnog i poslovnog svijeta. Kroz projekt se nastavni sadržaj Akademije primijenjenih umjetnosti povezuje s konkretnim potrebama organizacija iz profitnog i neprofitnog sektora.

„Kroz popriličan broj dosadašnjih projekata i suradnji u sklopu ovog projekta, omogućili smo našim studentima priliku da rade na stvarnim projektima, da steknu iskustvo i da upoznaju tržište rada“, istaknula je dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti Letricija Linardić.

Prilikom otvorenja izložbe pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar istaknuo je kako ova izložba prikazuje kreativnost i potencijal studenata Akademije, a važna je i ta mogućnost da svoje radove mogu prezentirati na Korzu, najjavnijem prostoru u gradu.

„Ova konkretna izložba koja tematizira Gradsku knjižnicu važna nam je kako bismo dobili bolji uvid u to kako mladi ljudi danas gledaju na knjižnicu, na koje bi ih se sve način moglo zainteresirati za programe knjižnice. S druge strane, smatram da je naša obaveza, kako javnog tako i privatnog sektora, da detektiramo te talentirane mlade ljudi, da ih na neki način motiviramo i zadržimo u Rijeci i nakon studija te da im potencijalno damo mogućnost da svojim radom utječu, dizajnerski, na vizualni identitet grada“, zaključio je Šarar.

Na projektu kampanje za Gradsku knjižnicu Rijeka, pod mentorstvom višeg predavača, Branimira Lazanje, mag. dizajna, sudjelovali su studenti druge godine diplomskog studija Vizualne komunikacije i grafički dizajn – Nora Bolanča, Antonela Brenko, Hena Crnović, Sara Jovanović, Gea Rajić, Katarina Šušnjara, Lejla Tomić, Ana Uremović, Diana Zubak, Ljuljzim Ramadani i Antonio Filipović.

Dosadašnji partneri na projektu bili su Novi list, Astronomski centar Rijeka, PIK Rijeka, Rijeka Sun i Slastičarnica Slon.