Obnova Palače šećerane, jedne od zgrada budućeg Muzeja grada Rijeke u sklopu novoformiranog riječkog ART-kvarta, jedan je od kapitalnih zahvata u okviru projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture. Riječani će dobiti reprezentativni prostor kulture koji će svojim stalnim postavom pričati priču o riječkoj povijesti i kulturi.

Zaštićeno kulturno dobro od 1970. godine

„Željeli smo ovom izložbom na neki način podsjetiti da se kraju približavaju radovi u Palači šećerane, kapitalnom objektu u povijesti grada Rijeke, izgrađenom 1752. godine. U to vrijeme bila je sjedište rafinerije šećera, jedne od najvećih industrija u tadašnjoj Austro-Ugarskoj kao. Sagledavajući važnost zgrade, kroz čitav niz istraživanja i konzervatorskih radova koji je proveo Hrvatski konzervatorski zavod, ove godine su u zgradi odrađene aktivnosti koje su vezane za dovođenje zgrade u prvobitno stanje. Trebalo je rušiti neke dijelove koji su kroz povijest nadograđivani te je trebalo zaštititi vrijedne i brojne oslike u zgradi“, kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, istaknuvši kako se bi radovi trebali biti gotovi do kraja srpnja. Uz gradonačelnika, otvorenju izložbe su prisustvovali i njegovi zamjenici Marko Filipović i Nikola Ivaniš.

Palača Šećerane zaštićeno je kulturno dobro od 1970. godine, a Grad Rijeka ju je stekao u vlasništvo krajem 90-tih godina, kao rezultat stečaja tvornice Rikard Benčić. Brojni stručnjaci ovu zgradu ubrajaju u najljepše barokne palače u Republici Hrvatskoj, koja je građanima nepoznata, jer je djelovala kao tvornica. „Vjerujem da će građani vrlo brzo imati priliku vidjeti unutrašnjost zgrade, njezinu ljepotu i postavom povijesti grada koju je pripremio Muzej grada“, kazao je gradonačelnik.

Novi dom Muzeja grada Rijeke

Palača šećerane uskoro postaje novi dom Muzeja grada Rijeke koji će u novom zdanju dobiti priliku za stalni postav na dva kata, kojeg je dizajnirala poznata i nagrađivana dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dok je autor postava mr.sc. Ervin Dubrović, te će također dobiti mogućnost za proširenje svojih funkcija, poput edukacijskih, znanstvenih, turističkih i slično.

Bliži se trenutak koji svi već čekamo već preko jednog desetljeća, a to je otvorenje Palače šećerane

„Bliži se trenutak koji svi već čekamo već preko jednog desetljeća, a to je otvorenje Palače šećerane. U Palači šećerani biti će muzejski postav kakav Rijeka nikad nije imala i koji će stvarno promijeniti gradsku muzeologiju, s obzirom da će se raditi o najvećim stalnim postavom u Republici Hrvatskoj, izuzev stalne postave u dvorcu Eltz u Vukovaru ili u nekolicini zagrebačkih muzeja. Ova izložba je prije svega podsjetnik na radove, ono što bi reklamnim jezikom rekli zadnji teaser pred otvorenje Palače. Sve što se na ovim panoima vidi tiče se radova, prošlosti, sjećanje na industrijsku priču i na priču o tvornici Rikard Benčić“, kazao je pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar.

Palača šećerane u sklopu bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić i motorni brod Galeb obnavljaju se i stavljaju u funkciju putem projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ za koji je Gradu Rijeci odobreno 69 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“