Izložbu na Korzu i ostatak programa Mjeseca astronautike, koji će se odvijati u Astronomskom centru Rijeka, predstavili su predstavnik Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza Ivo Dijan i tajnik Zajednice tehničke kulture Rijeka Kazimir Mihić.

Teleskop Hubble je originalno lansiran 1990. godine, a od tada je ostvario više od 1.4 milijuna opažanja nebrojenih zvijezda, planeta i galaksija. Izložbu o tome što je u proteklih 30 godina snimio teleskop Hubble osmislili su Karlo Bermanec, Tihomir Marjanac i Marina Čalogović.

„Manifestacija Mjesec astronautike ima tradiciju održavanja preko 50 godina sa ciljem popularizacije astronautike, raketne tehnike i raketnog modelarstva kroz razna predavanja koja su tematikom vezana za ova područja te izložbom fotografija. Ove godine u Rijeci, kao Europskoj prijestolnici kulture, organiziramo sedam vrhunskih predavanja popraćenih programima Astronomskog centra Rijeka i Akademskog astronomskog društva Rijeka“, kazao je Dijan.

Na Korzu izložba o 30 godina Hublle teleskopa

Izložba o 30 godina Hublle teleskopa na Korzu

Već je održano predavanje mag. Karla Bermaneca „Roboti u svemiru“, a slijede predavanja o upotrebi spektroskopskih metoda u istraživanju svemira dr.sci. Marine Čalogović i dr.sci. Tihomira Marjanaca, o načinu na koji se grade cube sateliti govorit će Daniela Jović, o ženama o svemiru dr.sci. Goran Hudec, temi povratka na Mjesec posvetit će se Ante Radonić, Korado Korlević održat će predavanje o malim nebeskim tijelima, a Miljenko Smokvina o povijesti raketnog amaterizma u Rijeci i Hrvatskoj.

Sva predavanja će biti moguće pratiti i on line preko Facebook stranice Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza (HARS).

Uz prigodna predavanja posjetitelji će moći noćno nebo promatrati teleskopom, a uz izložbu na Korzu, postavljena je i izložba u prostoru Astronomskog centra o pripremi posljednjeg leta Shuttle Atlantisa autora Ive Dijana.

U planetariju Astronomskog centra Rijeka moći će se pogledati live prezentacije „Prvi svemirski letači“, „Od Zemlje do svemira“, „Robotizirani istraživači Marsa“, „Do Mjeseca i dalje“ te filmovi „Povratak na Mjesec – zauvijek“ i „Utrka do Zemlje“.  Održat će se i dvije radionice za djecu od 6 do 10 godina na temu „Školarci raketarci“.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo što je upravo Rijeka domaćin ove manifestacije te pozvao sve zainteresirane da pogledaju izložbu na Korzu, ali i poprate zanimljiva predavanja. Otvaranju izložbe na Korzu prisustvovao je i pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković.

Organizator manifestacije Mjesec astronautike Rijeka 2020. je Hrvatski astronautički i raketni savez u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Rijeka, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Astronomskim centrom Rijeka, Akademskim astronomskim društvom Rijeka i Astronomskim astronautičkim društvom Zadar, uz potporu Grada Rijeke.

Kalendar događanja

Izložba
 • 04.12. – 20.12.
 • (00:00)

Izložba fotografija „Krajolici sjećanja u grafitima“ u Exportu

Izložba predstavlja fotografije koje su snimili istraživačica i istraživači koji rade na području bivše Jugoslavije: Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar...

Detaljnije

Predstava
 • 21.11. – 06.12.
 • (23:30)

Online predstava ‘Labirint’

‘Labirint’ je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo....

Detaljnije

Izložba
 • 02.12. – 15.12.
 • (17:00)

Izložba “Naturalna semantika” Azre Svedružić i Demirela Pašalića

Naturalna semantika multimedijalna je izložba koja istražuje mogućnost dijaloga između prirode ljudi, prirode djela i prirode...

Detaljnije

Stand-up
 • 05.12.
 • (16:30)

LAJNAP: Samo crnjaci

Ne propustite poslušati crne fore koje su za vas pripremili LAJNAPovci Aleksandar Curać Šarić, Saša Turković, Vlatko Štampar i Goran Vugrinec...

Detaljnije

Predavanje
 • 07.12.
 • (13:00)

Online predavanje Roka Kranjca: Mogu li (društvene) igre mijenjati svijet?

Dizajner, aktivist i novinar Rok Kranjc održat će prvo predavanje u sklopu virtualnog Festivala održivosti - Nova pravila igre...

Detaljnije

Predstava
 • 07.12. – 08.12.
 • (20:00)

Predstava fizičkog kazališta Ivane Peranić „Pusta zemlja“

Nova predstava Ivane Peranić bavi krizom moderne civilizacije i svijesti, automatizacijom društva i kidanjem veza između pojedinca i zajednice...

Detaljnije