Drugo izdanje festivala Porto Etno, dvodnevne manifestacije koja povezuje glazbu i gastronomiju različitih kultura Europe i svijeta započelo je u petak, 7. rujna, u prostoru bivšeg skladišta Exportdrva na riječkoj Delti. Manifestacija se održava u okviru projekta Europske prijestolnice kulture 2020., a svečano su je otvorili Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020, Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije i Nikola Ivaniš, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke.

Prvi od dva dana započeo je delicijama četrdesetak učenika Ugostiteljske škole Opatija, koji su sa svojim profesorima pripremali jela koja predstavljaju spoj različitih svjetskih kuhinja sa specijalitetima ovoga kraja.
Uslijedio bogati glazbeni program. Uz Porto Etno Orkestar nastupili su Dresch Mihaly, Antal Brasnyo i Saba Anglana, a zasebni nastup imali su Širom iz Slovenije i Divanhana iz Bosne i Hercegovine.

undefinedPorto Etno festival nastao je spajanjem dvadesetogodišnje tradicije održavanje Etno smotre – Dani nacionalnih manjina u Rijeci i manifestacije Bakanalije – baka nije odavde održane 2016. godine. Organizatori prošlog, kao i ovog izdanja Porto Etna su Grad Rijeka, Društvo Rijeka 2020, te Interdisciplinarni kolektiv Manufaktura kao suorganizator manifestacije. Ideja festivala je predstaviti etno glazbu i gastronomiju zemalja čije manjine
djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali i svjetsku glazbu i gastronomiju s kojom se susrećemo uslijed migracijskih i globalizacijskih trendova.

Dio atmosfere sa prvog dana Porto etno festivala pogledajte u video prilogu, a program drugog dana na portalu Rijeke 2020.