U organizaciji izdavačke kuće V.B.Z., a u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Dječjom kućom, Gradskom knjižnicom Rijeka i Art kinom u art-kvartu Benčić će se od 10. do 17. rujna održati 16. riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak.

Gotovo stotinu umjetnika ove godine sudjeluje u programu koji uključuje promocije, predstavljanja, razgovore i tribine, kao i popratne sadržaje u vidu likovnih, glazbenih i filmskih programa.

Najava 16. festivala autora i sajma knjiga Vrisak

Program su najavili Slobodanka Mišković, Drago Glamuzina, Branka Benčić, Kristian Benić, Dunja Matić i Ivan Šarar

Svečano otvorenje 16. Vriska održat će se u nedjelju, 10. rujna. Najprije će se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 18:30 sati otvoriti izložba „Godardove kutije“, a onda će se u 19:30 sati u dvorištu kvarta kulture “Benčić” održati svečanost otvorenja i dodjela ovogodišnje V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, najunosnije književne nagrade u Hrvatskoj čiji je novčani iznos ove godine povećan na 15.000,00 eura. Program otvorenja završit će koncertom glazbenika Borisa Štoka, a ulaz će biti otvoren za sve.

Programi za djecu i mlade

Jedna od misija Vriska je poticanje i populariziranje čitanja pa je tako i ove godine pripremljen bogat program za najmlađe čitatelje – Vrisak Junior, koji će se održavati u Dječjoj kući, s početkom u 11 sati, a svaki dan održavat će se i cjelodnevne igraonice koje će tematski biti posvećene knjizi i čitanju.

Program 16. Vriska

Program 16. Vriska

Ovogodišnji novitet je i „Brusilica za srednjoškolce“, program namijenjen srednjoškolcima i studentima u sklopu kojeg će oni imati prilike družiti se s književnim gostima, a dio programa bit će i „Studentski Vrisak“ na kojem će studenti čitati svoja književna djela. Program za srednjoškolce osmislila je i organizirala profesorica Helena De Karina, a natječaj za studente provela književnica Dunja Matić, koja će program i voditi.

Večernji program održavat će se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, ali ove godine na dvije scene – u atriju će se predstavljati najzanimljivija  i najintrigantnija književna izdanja i pisci, a na prvom katu, u Jaslicama MMSU-a održavat će se okrugli stolovi i rasprave.

Ovogodišnji program Vriska najavili su programski direktor festivala Drago Glamuzina, ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Branka Benčić, ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, voditelj programa Dječje kuće Kristian Benić te programski savjetnici Dunja Matić i Ivan Šarar.

Književni susreti

Vrisak se svake godine trudi u svoje programe uvrstiti što više riječkih autora i umjetnika, ali ove se sezone pojavio cijeli niz zapaženih djela i projekata riječkih umjetnika pa je taj dio programa posebno bogat. Većina njih nastupit će u programu „Rijeka Calling“, pa će se tako ove godine predstaviti Igor Beleš, Tea Tulić, Nikola Petković, Eva Simčić, Laura Marchig, Enver Krivac, Sebastian Kukavica, Dora Šustić, Maja Marchig, Andrea Žic Paskuči, Damir Stojnić i drugi.

U sklopu programa „U fokusu“, Vrisak uobičajeno predstavlja najznačajniju domaću i regionalnu književnost, a publika će imati priliku saznati nešto više o književnom radu i novim knjigama Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Stipe Božića, Tvrtka Jakovine, Velibora Čolića, Marine Šur Puhlovski, Gorana Gerovca, Emira Imamovića Pirkea, Zorana Ferića, Dore Šustić, Milana Majerovića-Stilinovića

Prošle je godine uveden novitet, pretpremijerno čitanje iz dugo očekivanih knjiga. U sklopu tog programa ove godine gostuje beogradski pisac Srđan Valjević koji je nakon dva desetljeća napisao nastavak svog kultnog romana „Komo“ čije će dijelove premijerno čitati u Rijeci.

Kreativna Europa predstavlja distopijske romane

Vrisak redovito podupire i Kreativna Europa, a u ovom izdanju u tom će segmentu biti predstavljeni distopijski romani dviju autorica sa sjevera Europe.

U četvrtak, 14. rujna, u 19 sati predstavit će se potresan roman švedske autorice Ninne Holmqvist, „Ustanova“, a u petak, 15. rujna, u 19 sati, roman „Sjećanje vode“ finske autorice Emmi Itäranta. S autoricama će, o tome kamo nas sve mogu odvesti naše krive odluke, uz prevoditeljice i urednice razgovarati književnica Đurđica Čilić.

Najava 16. festivala autora i sajma knjiga Vrisak

Posjetitelje ove godine očekuje više od 50 programa u kojima sudjeloje gotovo stotinu književnika i umjetnika

U dvoje u Dnevnom boravku

U programu „U dvoje u Dnevnom“ na jednoj promociji odjednom će se predstaviti dva autora, dva djela, dva opusa, dva književna svijeta. Predstavit će se tako u paru splitskog pjesnika s haaškom adresom Damira Šodana i beogradskog pisca Zvonka Karanovića, Riječane Andreu Žic Paskučija i Nikolu Petkovića, Makedonca Vladimira Jankovskog i Vesnu Marić, koja živi u Velikoj Britaniji i piše na engleskom, svima omiljene Senka Karuzu i Marka Tomaša, majstore pisanja na slengu Vladu Bulića i Dalibora Šimpragu, nagrađivane Martinu Vidaić i Ivanu Šojat te nove knjige poezije Ivane Bodrožić i Maje Marchig. Književni parovi će se predstavljati u Book cafeu Dnevni boravak svakog dana trajanja festivala s početkom u 21 sat.

Također u Dnevnom boravku Andrej Blatnik će predstaviti svoj priručnik kreativnog pisanja.

Vrisak ove godine nudi i dvije izložbe – na dan otvorenja festivala, otvorit će se izložba „Godardove kutije“ autora Stéphana Crasneansckija u Jaslicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a u  utorak 12. rujna u 20 sati u velikom izložbenom prostoru MMSU-a otvorit će se međunarodna skupna izložba „Mreža motovunskih susreta“.

Premijera filmske adaptacije romana Zorana Ferića

Uoči samog početka festivala, 8. rujna u 20 sati održat će se „Studentski Vrisak“ u Dnevnom boravku kada će se čitati nagrađene studentske priče i pjesme. Sljedećeg dana, 9. rujna predstavit će se drugo izdanje kultnog romana Zorana Ferića „Smrt Djevojčice sa žigicama“, romana koji je nedavno doživio i svoju filmsku adaptaciju. Vezano za to, u programu „Vrisak Cinema“ istog će se dana u 20:30 sati u Art-kinu prikazivati filma „Smrt Djevojčice sa žigicama“.

Nakon bogatog književnog programa, gosti i organizatori Vriska svaku festivalsku večer pozivaju sve Riječanke i Riječane na after u Book caffe „Dnevni Boravak“.

Ulaz na sve programe festivala, osim na filmske projekcije u Art kinu u potpunosti je besplatan, a bit će osiguran i live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.

Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske unije, Tradukija i zaklade Pro Helvetia a u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Dječjom kućom GKR, Dnevnim boravkom i Hrvatskom gospodarskom komorom – Zajednicom nakladnika i knjižara.

Kalendar događanja