U Muzeju grada Rijeke uskoro se postavlja izložba restauriranih slika braće Klimt te kolege Franza Matscha koje inače krase svod HNK Ivana pl. Zajca.

Izbliza će se tako moći prvi put pogledati tri platna slavnog Gustava Klimta, a ono četvrto, neki dan posve slučajno otkriveno – e to je bila samo prvoaprilska šala.

Jedinstvena izložba „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“, čije je otvorenje planirano za 20. travnja u sklopu završnice projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, donosi devet slika koje su nakon 133 godine demontirane sa svoda riječkog kazališta kako bi bile restaurirane te ekskluzivno prikazane u novoobnovljenoj Palači šećera u koju je Muzej grada Rijeke nedavno uselio. Osim Gustava Klimta, ostale radove potpisuje njegov brat Ernst Klimt te kolega Franz Matsch.

Rani, nepoznat opus Gustava Klimta

Izložbom će se predstaviti rani, zapostavljeni, a time i javnosti nepoznati opus Gustava Klimta, velikana europskog slikarstva, koji je karijeru započeo u umjetničkom udruženju koje je osnovao s bratom i prijateljem iz školske klupe. Iako tek na početku profesionalnog razvitka i uspona u ovom su razdoblju razlike u njihovim rukopisima i stilskim stremljenjima sve izraženije, a riječki opus izdvaja se kao nagovještaj onoga što će uskoro uslijediti. Matschov će opus ostati u okvirima akademskog slikarstva i on će se kao umjetnik izgubiti u masi više ili manje solidnih slikara, a Gustav Klimt će se radikalnim autorskim prevratom prometnuti u jednog od najslavnijih slikara svih vremena i na čelu grupe umjetnika dovesti do najznačajnijega prijelomnog trenutka u novijoj povijesti umjetnosti.

Izložba će biti postavljena u atmosferi kazališnog ambijenta, uz primjenu multimedijalnih sadržaja.

S obzirom na nove, strože epidemiološke mjere u Primorskoj-goranskoj županiji, zbog kojih su nažalost zabranjene sve izložbene aktivnosti, ostaje je za vidjeti hoće li se otvorenje ove dugoočekivane izložbe i održati 20. travnja.

Autorica izložbe: Deborah Pustišek Antić
Organizator: Ervin Dubrović, Muzej grada Rijeke
Dizajn izložbe: Klaudio Cetina
Multimedija i video: Studio 507, Ljubljana
Partner: Hrvatski restauratorski zavod

Program podržavaju: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture RH, Austrijski kulturni forum Zagreb, Bundesministerium Europa, Integration und Äußeres (Beč, Austrija)