Izložbu „Jadran nadahnuće“ već se u pripremi doživljava kao jednu od  glavnih ovogodišnjih muzejsko-turističkih atrakcija na istočnoj jadranskoj obali. Koncipirana je tako da ne bude privlačna samo stručnoj, već i najširoj publici, donoseći pred oči gledatelja ostvarenja koja su mahom rad uglednih stranih slikara privučenih ljepotama naših krajeva.

Činjenica da se u manjem opsegu već mogla vidjeti u Opatiji i Kotoru ne smeta takvu dojmu. Razlog je jednostavan – u Muzej grada Rijeke izložba dolazi u mnogo većem izdanju. Posjetitelji će ovaj put moći vidjeti čak stotinjak reprezentativnih djela iz zbirke kolekcionara Duška Večerine, koja ovom prigodom pokazuje i dosad neizlagane slike gradova i krajolika hrvatskog Jadrana. One tematski prate cijelu jadransku obalnu liniju od Rovinja do Tivta.

Ovdašnjoj publici će vjerojatno biti posebno zanimljivo vidjeti vedute, marine i pejsaže s kvarnerskog područja. To znači slikarska viđenja Opatije, Lovrana, Rijeke, Kraljevice, Crikvenice, Selca, Raba, Malog Lošinja te ostalih gradova i mjesta. Uz povijesne, društvene i umjetničke aspekte, izložba nudi zanimljivu građu etnolozima i folkloristima. To zato što se na njoj mogu vidjeti prikazi slikovitih pučana, Istrana i Dalmatinaca, u vjerno predočenim narodnim nošnjama iz primorskih krajeva i širega zaleđa. Likovi ribara, kapetana te primjeri građanskih likova, muških i ženskih, daju izložbi životnost i ritam.

Pogled na Riječki trg

Izložba donosi ulja na platnu, akvarele, pastele, crteže i grafike u razdoblju od 1800. do 1940. godine. Radovi nose potpise niza umjetnika. Među njima je mnogo austrijskih, njemačkih, talijanskih, mađarskih, francuskih i engleskih. Potvrđuju to: Gottfried Seelos, Leontine von Littrow, Theodor Blätterbauer, Konrad Petrides, Anna Lynker, Eduard Ameseder, Holger H. Jerichau, Valentin Lucas, William Unger, Jakob Alt, Marie Egner, Jean d’Alheim, Constant Freiher Byon i drugi. Rame uz rame s njima stoje našijenci: Meni Klement Crnčić, Josip Moretti Zajc, Branko Šenoa, Milenko Gjurić, Nikola Mašić, Nasta Rojc, Vladimir Kirin i ostali.

Slike i slikari s ove izložbe počesto imaju svaki svoje, posebne i odvojene sudbine. O mnogim slikarima znamo vrlo malo, no zato su slike u Večerininoj zbirci doživjele sretan završetak – pronađene na kakvoj dalekoj aukciji, zadovoljno su se vratile kući, katkad i nakon stoljetnog putovanja svijetom. Vratile su se u svoje ishodište, tamo gdje privlače najveću pažnju, prije svega zato jer gledajući naše krajolike u njima vidimo sebe i svoju prošlost. I upravo se tim slikama rado predstavljamo drugima, onima koji danas dolaze na Jadran.

Tako postavljena izložba, s njome i cjelokupna zbirka Večerina, dobrodošao je doprinos vremenu naglašenih prekograničnih, posebno europskih povezivanja. Odmaknuta od uske regionalne i nacionalne vizure, podsjeća i na široko, europsko okruženje i na drevnost kulture Jadrana i Sredozemlja, u kojoj je do danas još uvijek čvrsto ukorijenjena i Europa. Sudeći barem prema slikama s ove izložbe, Europa za koju još uvijek možemo reći – dobra, stara Europa.

Organizaciju izložbe su pomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera i Turistička zajednica grada Rijeke

Izložba u zgradi „Kockica“ Muzeja grada Rijeke bit će otvorena u četvrtak, 22. rujna u 19 sati i trajati do 10. prosinca 2022.