oluja, vjetarMoskovljani su u petak ujutro mogli uživati u dugoočekivanoj ugodnoj svježini nakon jake kiše koja se tijekom noći spustila na prijestolnicu.

Moskva je k tome ponovo bila pošteđena štetnog dima s tresetišta koja gore u okolici, unatoč laganu vonju paljevine koji se u zoru širio gradom.

U četvrtak je još gorjelo oko 80.000 ha, pa i oko nuklearke u Sarovu, 500 km istočno od Moskve.

Premda je vlada izvijestila da je u dva tjedna koliko haraju požari izgorjelo više od 800.000 hektara i da je ovogodišnji urod poljoprivrednih kultura puno lošiji, nije objavila zdravstvene podatke tijekom razdoblja velikih vrućina, iako su samo u Moskvi zabilježene tisuće umrlih.

Agencija Interfax objavila je, pozivajući se na medicinske izvore, da su ruske bolnice čak dobile nalog da “toplotni udar” više ne navode kao uzrok smrti koje bilježe.

Moskovska matična služba rekla je za agenciju France Presse da je u srpnju 2010. umrlo oko 5.000 ljudi više nego u istom razdoblju lani.

U tvrtki za tiskanje ruskih biometrijskih putovnica pao je informatički sustav pošto je server zalila tekućina od kondenzacije klime koja se pokvarila zbog prevelike vrućine, prenose ruski mediji.

Oznake