Emmy 2010

“Momci s Madisona”, briljantni prikaz američke reklamne agencije iz šezdesetih godina, koji se prikazuju na kablovskoj tv postaji AMC, treću godinu zaredom proglašeni su najboljom dramskom serijom.

Satirična serija “Modern Family” u kojoj se opisuje svakodnevni život tri američke obitelji prekinula je dugu vladavinu serije “Televizijska posla”.

Proizvod tv postaje ABC (Disney), “Modern Family” pobijedila je i drugog velikog favorita, glazbenu seriju “Glee” koja se morala zadovoljiti s dvije nagrade: za najbolju sporednu glumicu u humorističnoj seriji za Jane Lynch i najboljeg redatelja humoristične serije za Ryana Murphyja.

U kategoriji najbolje glumice u komediji Edie Falco, nezaboravna Carmela Soprano iz “Obitelji Soprano” tv postaje HBO, nagrađena je za ulogu neurotične bolničarke u “Nurse Jackie”.

Nagrada za najbolju glumicu u dramskoj seriji pripala je Kyri Sedgwick, supruzi poznatog američkog glumca Kevina Bacona, koja u policijskoj seriji “The Closer” glumi šeficu iznimne intuicije policijskog odjela za umorstva u Los Angelesu.

Treću godinu za redom Emmyja za najboljeg glumca u dramskoj seriji odnosi Bryan Cranston (otac u “Malcolmu u sredini”) za ulogu profesora kemije u “Breaking Bad”.

Jim Parsons proglašen je najboljim komičnim glumcem za ulogu fizičara u seriji “Teorija velikog praska”.

Nagrada za najbolju mini-seriju pripala je HBO-ovoj seriji “The Pacific” u produkciji Stevena Spielberga i Toma Hanksa koja pripovijeda o angažmanu u vojsci mladih Amerikanaca nasuprot Japancima nakon Pearl Harbora 1941.

Film HBO-a “Temple Grandin”, o životu autistične žene koja postaje znanstvenica, osvojio je pet nagrada među kojima onu za najbolji televizijski film.

Al Pacino proglašen je najboljim glumcem u televizijskom filmu za briljantan portret zagovornika prava na eutanaziju Jacka Kevorkiana u “You Don’t Know Jack”.

Akademija televizijskih znanosti i umjetnosti nagradila je i glumca Georgea Clooneyja (proslavljena u seriji “Hitna služba”) za humanitarni rad.