Gradska knjižnica Rijeka bogatija je za dva nova čitateljska kluba koji će se u ova neobična vremena družiti na daljinu.

Početkom ožujka Gradska je knjižnica uputila poziv zainteresiranim članovima da postanu članovi novog čitateljskog kluba, namijenjenog osobama između 25 i 55 godina. Naime, u Gradskoj knjižnici Rijeka postoji velik broj čitateljskih klubova, no svi su već popunjeni te se gradska ustanova posvećena knjizi odlučila pozvati sve zaljubljenike u knjigu da se uključe u novi klub.

Odaziv je bio velik, no u trenutku kad su se klubovi trebali oformiti nastupila je karantena zbog ograničavanja širenja zaraze koronavirusom, što je dovelo do toga da se vrata knjižnica zatvore, a time i prestanu sva okupljanja i druženja. A glavna aktivnost svih čitateljskih klubova je jednom mjesečno sastati se u grupi i raspravljati o zanimljivoj knjizi.

Činilo se da će novi čitateljski klub morati dočekati neke bolje dane, najvjerojatnije tek negdje tamo u jesenskim mjesecima.

„No, tehnologija nam je priskočila u pomoć. Kako smo, posve vizionarski, otprilike mjesec dana prije nego je krenula cijela priča s koronavirusom, uveli mogućnost posuđivanja e-knjiga u kombinaciji sa, za hrvatske uvjete, velikim brojem ponuđenih naslova, za one koji se ne boje čitanja s ekrana, nestašice knjiga nema. A uz mnogobrojne mogućnosti video druženja koje se danas pružanju, zaista nema razloga da o tim knjigama ne popričamo svi zajedno, a na daljinu“, ističu u Gradskoj knjižnici Rijeka.

I tako je umjesto jednog, Gradska knjižnica Rijeka bogatija je za čak dva nova čitateljska kluba, Moljci i Zoomeri. Naime, toliki zainteresirani novi članovi jednostavno nisu stali u jedan. Našli su se na uvodnom sastanku upoznavanja posredstvom online alata Zoom, po kojem je ime prigodno dobio i jedan od klubova.

Prvu će raspravu održati na Noć knjige, 23. travnja kada će se opet naći u virtualnoj sobi i podijeliti dojmove o pročitanoj knjizi. Novoosnovani klubovi će raspravljati o e-knjizi “Groznica u zoru” mađarskog autora Petera Gardosa.

Kalendar događanja

Izložba
 • 15.07. – 31.07.
 • (20:00)

Najava izložbe “We Are Watching You” Ivane Mrčele

Ivana Mrčela kroz interaktivnu prostornu instalaciju omogućuje zamjenu uloga u društvu čime otvara područje za posve novo iskustvo prilikom kojeg pojedinac stavljen u novi kontekst bolje upoznaje sebe i svoje sposobnosti....

Detaljnije

Festival
 • 16.07. – 23.07.
 • (00:00)

4. dječji Festival Tobogan

Veseli toboganski tjedan ovoga puta publici nudi 30-ak radionica te 20-ak javnih događaja...

Detaljnije

Festival
 • 17.07.
 • (21:00)

SAILOR se vraća kući!

Ok, ovaj mornar iz riječke luke nije nikad ni otplovio, ali se ove lude i nepredvidive 2020. naoružao isključivo domaćim snagama kako bi se ipak održao iznad vode. Sve što ćemo na SAILORU ove godine gledati i slušati na plećima je ...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07.
 • (21:30)

Otvorenje Ljeta na Gradini

Ljeto na Gradini uz plamenove tisuću svijeća u Nugentovom parku otvara plesna udruga Ri Dance koja će izvesti performans “Ja u meni!"...

Detaljnije

Festival
 • 23.07.
 • (19:00)

Otvorenje dječjeg igrališta Baltazarov Uragan

Ove godine Tobogan zatvaramo – otvaranjem, i to novog dječjeg igrališta naziva Balthazarov Uragan....

Detaljnije

Koncert
 • 25.07.
 • (21:30)

Ljeto na Gradini: Damir Kedžo

Svoju svestranost pokazao je kroz sudjelovanje i pobjedu u trećoj sezoni showa Tvoje lice zvuči poznato i zapaženim nastupima u showu Ples sa zvijezdama, ali i brojnim mjuziklima u kojima se okušao i na kazališnim daskama. Njegov ga je...

Detaljnije

Skip to content