Gradska knjižnica Rijeka bogatija je za dva nova čitateljska kluba koji će se u ova neobična vremena družiti na daljinu.

Početkom ožujka Gradska je knjižnica uputila poziv zainteresiranim članovima da postanu članovi novog čitateljskog kluba, namijenjenog osobama između 25 i 55 godina. Naime, u Gradskoj knjižnici Rijeka postoji velik broj čitateljskih klubova, no svi su već popunjeni te se gradska ustanova posvećena knjizi odlučila pozvati sve zaljubljenike u knjigu da se uključe u novi klub.

Odaziv je bio velik, no u trenutku kad su se klubovi trebali oformiti nastupila je karantena zbog ograničavanja širenja zaraze koronavirusom, što je dovelo do toga da se vrata knjižnica zatvore, a time i prestanu sva okupljanja i druženja. A glavna aktivnost svih čitateljskih klubova je jednom mjesečno sastati se u grupi i raspravljati o zanimljivoj knjizi.

Činilo se da će novi čitateljski klub morati dočekati neke bolje dane, najvjerojatnije tek negdje tamo u jesenskim mjesecima.

„No, tehnologija nam je priskočila u pomoć. Kako smo, posve vizionarski, otprilike mjesec dana prije nego je krenula cijela priča s koronavirusom, uveli mogućnost posuđivanja e-knjiga u kombinaciji sa, za hrvatske uvjete, velikim brojem ponuđenih naslova, za one koji se ne boje čitanja s ekrana, nestašice knjiga nema. A uz mnogobrojne mogućnosti video druženja koje se danas pružanju, zaista nema razloga da o tim knjigama ne popričamo svi zajedno, a na daljinu“, ističu u Gradskoj knjižnici Rijeka.

I tako je umjesto jednog, Gradska knjižnica Rijeka bogatija je za čak dva nova čitateljska kluba, Moljci i Zoomeri. Naime, toliki zainteresirani novi članovi jednostavno nisu stali u jedan. Našli su se na uvodnom sastanku upoznavanja posredstvom online alata Zoom, po kojem je ime prigodno dobio i jedan od klubova.

Prvu će raspravu održati na Noć knjige, 23. travnja kada će se opet naći u virtualnoj sobi i podijeliti dojmove o pročitanoj knjizi. Novoosnovani klubovi će raspravljati o e-knjizi “Groznica u zoru” mađarskog autora Petera Gardosa.