Glavni rezultati projekta su novi izgled Kružne ulice – stotinjak posađenih biljaka, dvjestotinjak oslikanih kvadrata te stolice i stolovi koje mogu koristiti svi koji u ulici borave – i započeti dijalog između Grada Rijeke, udruga koje u Kružnoj djeluju te njenih stanovnika.

Grad Rijeka kroz Riječki program lokalnog partnerstva projekt je podržao s 21.730,67 kn. Kroz dvije radne akcije u lipnju više od 70 volontera sudjelovalo je u sadnji bilja te oslikavanju poda ulice, uložovši u to više od 300 radnih sati. Uz same radne akcije, odvijale su se aktivnosti poput buvljaka, razgovora, filmskih projekcija i biciklističkih vožnji.

Na Ćakuli u Kružnoj jučer se okupilo pedesetak građanki i građana među kojima i predstavnici Grada Rijeke, vijeća mjesnih odbora Brajda-Dolac i Školjić-Stari grad, brojnih udruga koje djeluju u Kružnoj, stručnjaci iz raznih područja te sami stanari, kako bi u uzajamnom dijalogu predstavili novi izgled ulice te razgovarali o njezinoj budućnosti.

Naime, iako je ulica važan dio riječkog alternativnog i inkluzivnog identiteta, koji puno duguje Palachu, ona već godinama nosi dugi popis problema. Nova energija okupljenih aktera, kao i novi izgled ulice, ulijevaju nadu za pronalazak novih, brzih i efikasnih rješenja.

Dvosatni razgovor rezultirao je popisom zapažanja, kao i konkretnih rješenja iz domena sigurnosti i komunalnog reda, pravovremene i suradljive komunikacije te daljnje aktivacije javnog prostora ulice, a koje zajednica u suradnji s mjesnim odborom Brajda-Dolac planira predstaviti nadležnim gradskim odjelima i gradonačelniku.

Urbani separe s partnerima projekt “Mjesni odbor Kružna – malim koracima do pristojne ulice” pokrenuo je s ciljem da kroz kulturne i zelene aktivnosti ulicu osvježe, pomlade njenu energiju i povežu njezine stanovnike – stalne, ali i privremene.

Kako je Urbani separe ‘pomladio’ Kružnu i koje probleme još treba riješiti, pogledajte u video prilogu!

Kalendar događanja