Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci pokrenuo je u prosincu online Kamov rezidenciju na kojoj sudjeluju umjetnici Ben Cain i Tina Gverović s radom „Cut Out“ i Tanja Vrvilo s projektom „Kamov ide u kino“.

U trenutku rastuće ranjivosti kulturnog i umjetničkog sektora, kada je podrška umjetničkoj zajednici u radu i istraživanju potrebna više nego inače, riječki MMSU pokrenuo je prvu online Kamov rezidenciju. Autore na kreativnoj rezidenciji – Bena Caina, Tinu Gverović i Tanju Vrvilo riječki MMSU pozvao je da predlože istraživanja, projekte, tekstove, zvukove, slike, bilješke, pokušaje, eksperimente…

Zamagljeni pogled u sutrašnjicu koju oblikuju donesene mjere i mehanizmi balansiranja između sigurnog i opuštenog načina življenja, naveo nas je na promišljanje odnosa nadgledanog i prepuštenog slučaju i u drugim profesionalnim i intimnim sferama. Umjetnici su tako bili pozvani da rezidenciju slobodno tematski vežu uz proturječja planiranog i teško sagledivog, da preispitaju teme i kontekste u pozadini umjetničkog i muzejskog rada, kvarta, grada ili tematski okvir interpretiraju kroz prizmu svakodnevice, razotkrivanjem povijesnih narativa, korelacija i projekcija.

U radu Cut out Ben Cain i Tina Gverović kreirali su specifično grafičko sučelje i ispunili ga tekstom, crtežom, fotografijama i videom na posebno dizajniranoj web stranici projekta dostupnoj na adresi: https://mmsu.hr/kamov-online/.

Rad Cut out kombinira pokretne i statične slike različitih tekstila s uzorkom, slike fragmentiranih dijelova tijela (uglavnom ruku i prstiju) te nađene video isječke tkalačkih strojeva. U postupku slaganja tih triju elemenata isprepliću se procesi rada, proizvoda i radnika, a najvećim svojim dijelom rad objedinjuje razmišljanje o ljudima ne kao predmetima i objektima nego kao o jakim i ranjivim subjektima.

Više o Kamov rezidenciji dostupno je na poveznici https://www.kamov-residency.org/hr/stvaraoci/ben-cain-tina-gverovic te na https://mmsu.hr/dogadaji/rad-cut-out-bena-caina-i-tine-gverovic-nastao-tijekom-online-rezidencije/

Tanja Vrvilo će rezultate svoje online rezidencije prezentirati u siječnju.

O autorima

Tina Gverović radi u mediju instalacije, crteža, slike, zvuka, teksta i videa. Njezini radovi, često izvedeni u obliku hipnotičkih, dezorijentirajućih umjetničkih  instalacija, istražuju teme ekonomije i povijesti materijala. Jedno od ključnih pitanja u njenom radu tiče se potencijala političke vizije i reinvencije.

Tina je završila poslijediplomski studij na Akademiji Jan van Eyck u Maastrichtu te doktorirala na Sveučilištu Middlesex u Londonu. Njezin rad predstavljen je u sklopu mnogih umjetničkih izložbi i događanja, a među recentnijima se ističu: 57. venecijansko bijenale, Corner DC, WKV Stuttgart, Muzej za umjetnost i obrt Hamburg, Trigon – Post Environment in Künstlerhaus Halle für Kunst & Medien Graz, Suzhou Documents – Biennial, Tate Modern i Busan Biennial. Tinin rad u javnom prostoru, osmišljen u suradnji s Benom Cainom, postavljen je na kampusu sveučilišta University of Reading. Tina Gverović radila je kao predavačica na Camberwell College of Arts, Slade School of Arts, Dutch Art Institute Roaming Academy i WHW Akademiji u Zagrebu.

Ben Cain (1975, Leeds) radi s različitim medijima i materijalima, a u stvaranju svoje umjetnosti surađuje s brojnim ljudima. Najviše ga zanimaju posljedice novih uvjeta rada, a pogotovo suvremene (ne)ravnoteže između rada i slobodnog vremena, na tijelo i čovjekovo poimanje samoga sebe. Povezujući tjelovježbu i rad u muzejskim i galerijskim prostorima smještenima na lokacijama nekadašnje teške industrije, Ben često radi instalacije koje opisuju „pristojne“ oblike ograničavanja ljudi, kao i instalacije koje uključuju predmete i odjeću koje bilježe i anticipiraju zastarjele ili apstraktne oblike rada.

Samostalne izložbe Bena Caina održane su u institucijama kao što su Hordaland Art Centre u Bergenu, Wiels Centre for Contemporary Art u Bruxellesu i Muzej moderne umjetnosti u Zagrebu. Njegov rad dio je i grupnih izložbi održanih na brojnim lokacijama, među kojima su: Tate Modern, Busan Biennale Korea, Manifesta 9, South London Gallery, London’s National Portrait Gallery, Muzej moderne umjetnosti u Beogradu i Muzej Brukenthal u Sibiuu. Ben Cain nedavno je dovršio i javnu skulpturu (u suradnji s Tinom Gverović), za University of Reading u Ujedinjenom Kraljevstvu. Cain također radi kao kazališni scenograf  i predaje na Central Saint Martins u London, Sveučilištu London Metropolitan i WHW Academy Zagreb. Jedan je od voditelja programa dugoročne razmjene s Akademijom likovne umjetnosti u Zagrebu.