Članovi Budi++ ekipe iz Centra tehničke kulture Rijeka Marin Kupanovac, Patrik Klovar Lukarić i Marta Ljubić, ovog su se vikenda u pratnji svojih mentora zaputili u Zagreb kako bi odmjerili snage s dvadesetak najboljih natjecatelja s nacionalnih informatičkih natjecanja u školskoj godini 2020/2021.

U petak, 23. travnja, održana je Hrvatska Logo olimpijada, na njoj su sudjelovala oba predstavnika i predstavnica Budi++. Rezultati koje su postigli su odlični: Marin Kupanovac osvojio je prvo mjesto, Patrik Klovar Lukarić osvojio je deseto mjesto, a Marta Ljubić dvanaesto. Posebno su ponosni na mlade informatičare njihova mentorica Ivana Žužić te mentori Ivan Periša i Loris Rašpolić.

Sljedeći dan, subota 24. travnja, bila je još jedan natjecateljski dan za Marina Kupanovca. Marin se zajedno s mentorom Jakovom Tomasićem uputio opet u Zagreb na Juniorsku hrvatsku informatičku olimpijadu gdje je osvojio šesto mjesto. Marin je zajedno s još osam učenika 7. i 8. razreda iz cijele Hrvatske izborio pravo sudjelovanja na Juniorskim izbornim pripremama na kojima će biti izabrana hrvatska juniorska informatička reprezentacija učenika osnovnih škola koja će ove godine predstavljati Republiku Hrvatsku na 5. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi – EJOI 2021.

Oba natjecanja organizirao je Hrvatski savez informatičara.

Marin, Patrik i Marta dio su Budi++ ekipe koja se redovito tijekom školske godine okuplja u Centru tehničke kulture Rijeka. Oni zajedno s timom mentora proučavaju različite programske jezike, pripremaju se za natjecanja, organiziraju vlastita natjecanja, obilježavaju međunarodne dane povezane s digitalnom pismenošću kako bi osvijestili važnost digitalnih znanja kod svojih vršnjaka te svojim znanjima realiziraju brojne projekte.

Projekt Budi++ financijski podupiru Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

(Marta Ljubić, Marin Kupanovac i Patrik Klovar Lukarić / Foto CTK Rijeka)