Erasmus+ Climate Change Study and Research in the EU projekt započeo je 1. rujna 2020. godine i traje do 31. kolovoza 2023. godine, a u njemu sudjeluje 135 učenika i 25 profesora koji u sklopu projekta proučavaju ugrožene biljne i životinjske vrste u sve tri zemlje sudionice projekta. Važnost projekta leži u pozivu mladim ljudima da potiču promjenu u svijetu oko sebe vezano za klimatske promjene uz očuvanje bioraznolikosti te da osjete povezanost i osvijeste sličnosti s učenicima iz ostalih zemalja jer s njima dijele navike, izazove, prostor i vrijeme.

Istraživanja klime u tri zemlje koordinira u Republici Irskoj Galway Community College koji pripada Odboru za obrazovanje i obuku Galway i Roscommon te ekološka nevladina organizacija Irish Wildlife Trust (IWT), dok Instituto de Educacion Secundaria Felix Muriel i Galicijsko prirodoslovno društvo (Sociedade gallega historia natural SGHN) u španjolskoj Galiciji, te Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci i ekološka nevladina organizacija Eko Kvarner u Rijeci sudjeluju kao partneri.

Sudionici Erasmus+ projekta

Sudionici Erasmus+ projekta

Trogodišnji projekt učenika i profesora triju zemalja

Tijekom tri godine trajanja projekta učenici i njihovi profesori u sve tri zemlje proučavaju ugrožene vrste koje su odabrane od strane tri povezane prirodoslovne udruge. Temeljem rezultata za svaku pričuvanu vrstu bit će predloženi inovativni plan oporavka kako bi se vrsta očuvala i oporavila.

Vrijednost projekta je u tome što učenici posjećuju druge zemlje, upoznaju drugačiju kulturu i običaje te vježbaju svoje znanje engleskog jezika.

Sudionike projekta koji trenutno borave u Rijeci primila i pozdravila pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Grada Rijeke Sanda Sušanj. „Ovakvi projekti pružaju sudionicima razmjenu znanja i iskustva i vrijedan su doprinos razvoju mladih ljudi. Oni su naša budućnost i u njih trebamo ulagati jer upravo oni nastavljaju graditi društvo znanja. Tema projekta važna je jer u vremenu u kojem živimo iznimno je potrebno upozoravati na važnost klimatskih promjena na naš planet, a samim time i na naše društvo“, rekla je Sušanj i dodala kako se nada da će sudionici projekta iz Rijeke ponijeti nova znanja, ali i lijepe uspomene.

Učenici triju škola za vrijeme trajanja projekta proučavaju životinjske i biljne vrste na tjednoj bazi, a u sklopu projekta planirana su tri istraživačka putovanja godišnje u Galway, Rianxo i Rijeku. Također, učenici snimaju i video materijale. Rezultati istraživanja službeno se objavljuju na kraju svakog ciklusa u časopisima Paspallás (SGIN) u Galiciji, Wildlife (Irish Wild Trust) u Irskoj i u Hrvatskoj.

Tjedan dana edukativnog boravka u Rijeci

Tijekom boravka u Rijeci koji traje od 15. do 21. svibnja sudionici projekta su posjetili Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom na otoku Cresu, održana je tematska radionica u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka, u Njivicama je u organizaciji Eko Kvarnera također održana radionica, a sudionici su među ostalim posjetili i Palaču šećerane, Astronomski centar i Trsatsku Gradinu.

Ovaj projekt trebao je biti službeni dio programa između Europskih prijestolnica kulture Rijeka i Galway tijekom 2020. godine, međutim zbog pandemije koronavirusa nije mogao biti realiziran na taj način.

Kalendar događanja

Izložba
 • 09.04. – 27.04.
 • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
 • 20.04.
 • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
 • 19.04. – 20.04.
 • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
 • 23.04.
 • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
 • 25.04.
 • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
 • 26.04.
 • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije