U Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka predstavljen je program ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige u riječkoj knjižnici koji prema običaju traje od 15. listopada do 15. studenog. Program su predstavili ravnatelj Niko Cvjetković, voditeljica programske službe Anja Babić i predstavnica sponzora Ine Sanja Jakovac Šepić.

Niko Cvjetković se zahvalio sponzoru što program Mjeseca hrvatske knjige prati već četvrtu godinu za redom. „Svake godine, INA podupire dolazak u Gradsku knjižnicu Rijeka čak četiri eminentna autora. Kada bismo sve to pomnožili, možemo lako izračunati da je u protekle 4 godine INA omogućila riječkoj publici predstavljanje čak 16 autora, što nije zanemariv broj.“ zaključio je Cvjetković.

Sanja Jakovac Šepić istaknula je da se INA trudi biti aktivni član zajednice i uključivati se u projekte koji su važni za kulturni napredak. „Vjerujem da će posjetitelji uživati u različitim zanimljivim i kvalitetnim programima koji će zasigurno doprinijeti povećanju broja čitatelja i ljubitelja knjiga. Čestitam organizatorima na odlično odrađenom poslu u otežanim uvjetima uslijed pandemije koronavirusa“, naglasila je.

O detaljima programa pričala je Anja Babić naglasivši da se u Gradskoj knjižnici Rijeka posebno cijeni susrete s autorima kao način još boljeg doživljaja pročitanog i upoznavanja autora koji se publici tako približavaju svojim radom i likom.

“Posebno bih istaknula gostovanje Damira Karakaša, dobitnika ovogodišnje, 13. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman, za knjigu Proslava. U goste nam dolazi i ovogodišnja dobitnica prestižne Nagrade Europske unije za književnost, Maša Kolanović, s knjigom Poštovani kukci i druge jezive priče. Pedeset cigareta za Elenu, najnoviji je roman istaknute i nagrađivane spisateljice Marine Vujčić, koja također gostuje u Gradskoj knjižnici Rijeka. Gostovanje autora Zorana Žmirića bit će u online obliku. Autor će se javiti iz daleke Irske i predstaviti zbirku priča Kaleidoskop. Susrete u programu “Autor u gostima” moderirat će poznati riječki glazbenik i autor Vlado Simcich Vava. Dobitnik književne nagrade Drago Gervais za najbolji neobjavljeni rukopis u 2019. godini, Branimir Dropuljić, predstavit će zbirku pjesama Kosine.”, zaključila je Babić izbor iz ovogodišnjeg programa.

Književni susreti u Rijeci odvijat će se u Ogranku Trsat – Gradske knjižnice Rijeka, a prijava sudjelovanja na susretima je obvezna, i to putem maila prijave.programi@gkri.hr

Mjesec hrvatske knjige vizual

Tijekom trajanja manifestacije u Ogranku Drenova moći će se razgledati i izložba naziva
“Razlistaj se!” koja okuplja fotografije i likovne radove učenika Posebnog razrednog odjela za djecu s teškoćama u razvoju od 2. do 4. razreda OŠ “Fran Franković”.

Cjelokupni program Mjeseca hrvatske knjige 2020. dostupan je na portalu Gradske knjižnice Rijeka.