Mirela Džafić, koordinatorica studenata i mentorica mladih snaga Kišobrana, osim o svom iskustvu u medijskim vodama i radu s mladima, u emisiji je govorila i o važnosti postizanja ciljeva održivog razvoja u svakodnevnici jedne mlade osobe.

Podcast posvećen Međunarodnom danu mladih

Tema nije slučajno odabrana. Naime, nova “Ćakula mladih” snimljena je i povodom Međunarodnog dana mladih (12. kolovoza) – dana koji pruža posebnu priliku za slavljenje stavova mladih i njihovih inicijativa, kako na lokalnoj i nacionalnoj razini, tako i globalno. Ove godine tema je naslovljena „Zelene vještine mladih: Ususret održivom svijetu“, a bavi se pomakom prema ekološki održivom i klimatski neutralnom svijetu, ključnom ne samo kao odgovor na globalnu klimatsku krizu nego i za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Pridružujući se drugim hrvatskim gradovima, Grad Rijeka u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, tim povodom danas mladima u dobi od 15 do 30 godina poklanja besplatan ulaz u gradske ustanove u kulturi, Muzej grada Rijeke – stalni postav u Palači Šećerane, (Krešimirova ulica 28, 11:00 – 20:00 sati) i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, (Krešimirova ulica 26c ,12:00 – 17:00 sati) te na izložbu „Riječki torpedo – prvi na svijetu“ (Željeznička skladišta, Žabica, 13:00 – 20:00 sati).

Lovro Šegota, Nikolina Šaponja i Mirela Džafić

Lovro Šegota, Nikolina Šaponja i Mirela Džafić

O Mireli Džafić

Mireli Džafić startna točka za ulazak u svijet medija bio je riječki studentski radio – Radio Sova, a iz tog perioda sa sobom nosi jako lijepe uspomene. Kako je rekla i u samom podcastu: ‘’Jednom Sova uvijek Sova”. Preko nje je ušla u medijske vode svojom šaljivom prijavom: ,,Ljepše me je slušati nego gledati”.

S mladima u dobi od 7 do 20 godina radila je i u riječkoj školi glume na engleskom jeziku „Try theatre“, gdje je u jednom dijelu bila voditeljica, a u drugom asistentica mentoru Verunici te je imala priliku sudjelovati u samoj predstavi “Six sisters”.

Posljednjih godinu dana Mirela je i dio ekipe Filmaktiva, riječke udruge koja trenutno snima dokumentarni film o psihičkom zlostavljanju žena. Snimanje filma krenulo je iz radionice Erasmus + projekta “Ambasadori nenasilja” koji provodi SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava. Također poziva sve na premijeru filma koja će biti na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu!

O Ćakuli mladih

„Ćakula mladih“ pokrenuta je u svibnju kada je temeljem usvojenog Programa rada Savjeta mladih Grada Rijeke za 2023. pokrenuta suradnja sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci po pitanju snimanja i montaže podcasta.

Ideja je da mladim Riječankama i Riječanima, a i svima koji se tako osjećaju, približimo rad Savjeta mladih Grada Rijeke, upoznamo ih s aktualnostima u njihovom gradu, upoznamo ih s osobama koje rade s mladima ili za mlade i raspravljamo o temama od njihovog interesa.

Svi koji su propustili prethodne epizode „Ćakule mladih“, mogu ih pogledati na poveznici.

Kalendar događanja