Ministrica Nina Obuljen Koržinek potvrdila je imenovanje Marina Blaževića, sadašnjeg intendanta HNK Ivana pl. Zajca, na novi mandat od četiri godine.

Naime, sukladno Zakonu o kazalištima, nakon što intendanta imenuje Gradsko vijeće Grada Rijeke, koje je to učinilo na svojoj posljednjoj sjednici, ono svoju odluku podnosi na potvrdu Ministarstvu kulture.

Gradsko vijeće odluku je donijelo na prijedlog Kazališnog vijeća, koje se usuglasilo da Marin Blažević ispunjava uvjete afirmiranosti na području izvedbenih umjetnosti i uvjet organizacijskog iskustva u području izvedbenih umjetnosti, između ostalog i iskustvo intendanta, ravnatelja i urednika u različitim institucijama u kulturi.

Prijedlog četverogodišnjeg programa pod naslovom „Riječki HNK nakon EPK-ne jedno nego sedam kazališta“, napisan je na 92 stranice i uključuje financijski plan, kadrovski plan, plan obnove i održavanja infrastrukture i tehničke opreme te životopise suradnika.

„Prijedlog četverogodišnjeg programa rada Kazališta kandidata dr. sc. Marina Blaževića referira se na različite segmente rada Kazališta koje vrlo detaljno razrađuje, obrazlaže i dokumentira dokazujući izvrsno poznavanje svih elemenata rada Kazališta. Kazališno vijeće je ocijenilo da je prijedlog kandidata dr. sc. Marina Blaževića, sadržajan, iznimno stručan, detaljan, realističan i izvediv u kontekstu postojećih i navedenih financijskih, kadrovskih i infrastrukturnih resursa. Istodobno radi se o vrlo ambicioznom programu koji ukazuje na veliko poznavanje izvedbenih umjetnosti, ali i samog ustroja i funkcioniranja Kazališta. Kandidat Marin Blažević posebno kvalitetno balansira između tradicionalnog i suvremenog, lokalnog i globalnog, domaćih i inozemnih autora, autorskog i klasičnog pristupa“, stoji u obrazloženju Kazališnog vijeća.

Novi mandat Marina Blaževića započet će 1. siječnja 2021. godine.