Metodologija je razvijena kroz dvogodišnje Erasmus+ strateško partnerstvo usmjereno na inspiraciju i motivaciju mladih u dobi od 13 do 18 godina, s ciljem da se pridruže obrazovnim programima vezanim za STEAM područje (eng. Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), a prilagođena je provedbi u formalnom obrazovnom sustavu.

Četiri pretpostavke kvalitetnog razvoja znanja i vještina

Mind over matter metodologija oslanja se na sljedeće pretpostavke kvalitetnog razvoja znanja i vještina: (1) okruženje treba biti pogodno za osobni angažman mladih u učenju; (2) mlade treba poticati da samostalno upravljaju procesom učenja; (3) motivacija se podiže rješavanjem problema iz stvarnog svijeta i (4) korištenje netradicionalnog formata u kojem facilitator nema unaprijed definirano rješenje za postavljeni problem omogućava razvoj raznih znanja i vještina.

Metodologija koja je razvijena u svrhu popularizacije STEM-a uključuje četiri špila karata: umjetnost, ciljeve održivog razvoja, koncepte i STEAM zanimanja te se provodi u jednoj, dvije ili tri faze, ovisno o dostupnom vremenu. Kartice tematiziraju UN-ove ciljeve održivog razvoja, a Mind over matter igra karticama započinje kada sudionici odaberu po jednu kartu iz svakog od četiri špila i razviju svoje problemsko pitanje. Uz pomagala koja im stoje na raspolaganju u njihovim školama, učenici oblikuju prototip rješenja koji je mogući odgovor na dobiveno problemsko pitanje.

Testiranje kartaške igre u riječkim školama

Igra je namijenjena višim razredima osnovne škole i srednjoškolcima, a u narednim danima bit će testirana u riječkim školama. Projekti koji će nastati tijekom testiranja bit će predstavljeni na multiplicirajućem događanju projekta Mind over matter, a događanje će uključiti i predstavljanje projekta Mind over matter, okrugli stol o mogućnostima STEM-a za poboljšanje naše zajedničke budućnosti te prezentaciju drugih trening programa Centra tehničke kulture Rijeka.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na ovom događanju mogu se prijaviti ispunjavanjem prijavnice koja se nalazi na linku, a prijave su moguće do 18. travnja!

AGENDA
10:00 – 10:30 Predstavljanje projekta Mind over matter
10:30 – 12:00 Prezentacija učeničkih projekata
12:00 – 13:00 Ručak
13:00 – 13:45 Okrugli stol o mogućnostima STEM-a za poboljšanje naše zajedničke budućnosti
13:45 – 14:00 Predstavljanje ostalih programa Centra tehničke kulture Rijeka

Projekt Mind over matter identificira i koristi mogućnosti svojstvene STEAM obrazovnim aktivnostima koje nadahnjuju mlade da slijede STEM puteve kroz obrazovanje i profesionalne karijere, uz njihovu interdisciplinarnu integraciju s umjetnošću i kreativnošću.

Partneri Centru tehničke kulture na projektu su Šiaulių jaunųjų technikų centras iz Litve, MTF LABS iz Švedske, Crhack Lab Foligno 4D iz Italije i Asociación de la Industria Navarra iz Španjolske.