Riječka umjetnica Letricija Linardić u Galeriji Juraj Klović predstavila je svoje umjetničke akcije i intervencije pod nazivom “Memorabilije umjetnosti”, koje zajednički propituju devalvaciju kulturnih vrijednosti u Hrvatskoj.

Kako se navodi u katalogu izložbe, Letricija Linardić kroz svoje radove vezane uz knjige kao mjesta skladištenja znanja suočava nas s pozicijom umjetnosti i znanja u današnjem društvenom kontekstu. Komprimiranim zatvorenim sustavima poput knjiga o umjetnosti i enciklopedija znanja razotkriva krah tih sustava i procese devalvacije njihovih vrijednosti. Time i samo knjige postaju memorabilije, predmeti za recikliranje.

Letricija Linardić rođena je u Rijeci 1971. godine. Nakon završenog studija likovne kulture na riječkom Pedagoškom fakultetu, završava magisterij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Doktorirala je u znanstvenom području edukacijskih znanosti u likovno-umjetničkom području na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani.

Izražava se uglavnom u mediju grafike. U svojem radu koristi fotografiju, umjetničku instalaciju, umjetničku akciju, kolaborativne radove, izrađuje umjetničke knjige i sl. Bavi se temama koje se odnose na likovne probleme, primjenu suvremenih tehnologija u spoju s tradicionalno determiniranom umjetnošću. Često kroz društveno angažirane radove propituje socijalne i moralne teme.

Od 1994. godine do danas izlagala je na dvanaestak samostalnih i preko 140 skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Zaposlena je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci kao redoviti profesor grafike i metodike likovne kulture i umjetnosti. Stručne umjetničke tekstove objavljuje u raznim stručnim, znanstvenim i umjetničkim publikacijama. Dobitnica je pet nagrada za umjetnički rad.

Organizator izložbe je riječki ogranak Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Izložba se može razgledati do 16. ožujka 2021., od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati.