U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, Galerija “Juraj Klović” ugostila je samostalnu izložbu umjetnice Barbare Cetine pod nazivom „Memorabilije“.

Barbara Cetina predstavlja neobične radove: objekte sazdane od odvrgnutih predmeta. Primjećivanje običnih stvari i izvlačenje njihove znakovitosti iz memorije omogućava poigravanje. Oni postaju materijal za oblikovanje ili preoblikovanje. Mijenjajući likovni postupak, autorica umjesto kista koristi manipulacije, a umjesto boje rabi predmete. Time, sebi i nama, priređuje iznenađenja. Procesu i rezultatima medij je sjećanje i značenje. Još jednom se potvrđuje da u suvremenoj umjetnosti tehnologija i materijal ne odlučuju o statusu djela.

 

Pred nama je niz radova izvedenih kombiniranjem materijala i tehnika. Ponuđeni su kao kolaži, konstrukcije, instalacije. Na više radova nalazimo listove knjiga. Pored toga, neki objekti su sastavljeni od industrijskih pakiranja čaja, od konopa, konca, metalne žice, svilenog papira, zrnaca soli, i sl. Kompozicije, radovi, sačinjeni od svakodnevnih, odbačenih pa onda ponovno pronađenih predmeta imaju dvostruko značenje: hrabrost i neformalnost likovnog oblikovanja i narativno-poučne antiuniformističke konotacije.“ navodi kustos izložbe Eugen Borkovsky.

Barbara Cetina

 

O autorici:

Barbara Cetina rođena u Rijeci 25.12.1976. Članica je HDLU-a u Zagrebu i Rijeci. Dobitnica je nekoliko nagrada za slikarstvo od kojih se izdvajaju: Častno priznanje Extempore – Piran (Slo) 2015. (konkurirala za Grand-Prix), prva nagradu u Grožnjanu 2016., Grand-prix u Piranu 2016. i velika otkupna nagrada u 2018. također u Piranu. Imala je nekoliko samostalnih izložbi u zemlji i nekoliko skupnih u zemlji i inozemstvu, i to u: Italiji, Slovenija, Srbiji te Bosni i Hercegovini.