U srijedu, 18. svibnja, ulaz u Muzej moderne i suvremene umjetnosti bit će besplatan, a organizirano je i stručno vodstvo kustosice Vilme Bartolić s početkom u 12 sati.

Vođena šetnja i predavanje

Istoga dana u 17 sati profesor Branko Metzger-Šober povest će publiku u šetnju od Osnovne škole Nikola Tesla do Riječkog nebodera, lokacijama u čijim se aulama nalaze zidne slike umjetnika Vilima Svečnjaka i Carla Sbisàa, koje su nastale kao umjetnička ostvarenja u službi dviju različitih političkih ideologija.

Program će se u 18:30 sati nastaviti u muzeju uz predavanje na temu ‘Očuvanje umjetnikove namjere u djelima suvremene umjetnosti’ muzejskog Odjela za zaštitu umjetnina kroz case study nekoliko suvremenih radova iz zbirke i razgovor s umjetnicima Larom Badurinom, Nemanjom Cvijanovićem i Igorom Eškinjom.

Radionice i Plesni zbirkus

U radioničkom dijelu programa pripremili smo radionice za djecu i umirovljenike, kao i festivalski obiteljski program. U utorak, 17. svibnja, održat će se posebno izdanje dječje radionice MMSU Lab pod nazivom ‘Taktilni doživljaj’ na kojoj će se sudionici upoznati s taktilnim radovima izložbe kao i opisima radova na brajici te naučiti osnove ovoga pisma pod vodstvom Emila Mandarića iz Udruge slijepih Primorsko-goranske županije.

Umirovljenici se mogu prijaviti na dvodnevnu istraživačku radionicu umjetnice Lare Badurine pod nazivom ‘o Njima i Predmetima’ koja će se održati 20. i 21. svibnja, a zainteresirani se pozivaju da na radionicu donesu uporabni predmet koji im je posebno drag i koji će  na jedan dan pronaći privremeno mjesto unutar prostora izložbe.

Vodeći se ‘plesom’ kao temom ovogodišnje Edukativne muzejske akcije MMSU će u suradnji s festivalom Plesni zbirkus u subotu, 21. svibnja, u Dječjoj kući održati kreativnu drop-in radionicu izrade bedževa, a u izvedbenom programu će se predstaviti plesni ansambl za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica pod vodstvom koreografkinje Kate Foley s plesnom izvedbom koja je nastala u dijalogu s prostorom izložbe.

Online program

U online programu publika može prolistati katalog izložbe objavljen na web platformi Issuu te poslušati razgovor s Ksenijom Orelj i Vilmom Bartolić, kustosicama izložbe ‘Riječi za gledanje’, koji ujedno posjetiteljima služi kao audiovodstvo izložbom. Razgovoru je moguće pristupiti putem internet linka ili pomoću mp3 playera koji su dostupni u muzeju za besplatno korištenje tijekom posjeta izložbe.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja je ‘Moć muzeja’, a pokretač i organizator manifestacije od 1977. godine je Međunarodni savjet muzeja (ICOM).