Međunarodna ljetna škola

Organizator škole je Poslovna akademija Rijeka s partnerima uz pokroviteljstvo Grada Rijeke.

Ljetnu školu, koja pokriva raznovrsna područja od bežičnih senzorskih mreža (wireless sensor network – WSN) preko M2M (mobile to mobile) do koncepta “Internet of Things” (jednom od deset najboljih tehnologija koja će imati veliki utjecaj na budući način života i na industrijske proizvode), otvorio je Vedran Mornar, predsjednik Udruge MIPRO kao jednog od suorganizatora škole.
 
U radu Ljetne škole sudjeluje 20 renomiranih predavača i 60-ak sudionika, mladih znanstvenika i studenata iz svih dijelova svijeta.

Direktorica Poslovne akademije Rijeka Gordana Nikolić istaknula je zadovoljstvo što je Rijeka domaćin ljetne škole, koja je u kratko vrijeme svog postojanja postala nezaobilazan događaj za mlade znanstvenike i istraživače što s fakulteta, što iz gospodarstva.
 
“Iz tog je razloga važno napomenuti da teme koje će ljetna škola obrađivati nisu samo u teorijsko-obrazovnoj domeni, već imaju i praktičnu primjenu. Dovođenjem inozemnih stručnjaka i znanstvenika u naš grad također pridonosimo i viziji vodećih ljudi Rijeke koji naš grad žele usmjeriti prema znanju, istraživanju, napretku i interakciji. Uvjerena sam da će Rijeka postati mjesto okupljanja znanstvenika iz cijele Europe i svijeta pa vjerujem kako je gostoprimstvo ljetne škole tek početak trenda koji dolazi,” kazala je Nikolić.

Kako je kazao Vlado Kon, zamjenik pročelnika Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke, nije čudno da je upravo Rijeka prvih hrvatski grad domaćin ove ljetne škole, budući da je Rijeka grad lider u primjeni informatičkih tehnologija. Tako je putem projekta Rijeka-inteligentni grad pružanjem raznih usluga elektroničkim putem poboljšana kvaliteta života građana.
 
Suorganizatori Škole su MIPRO, Veleučilište u Rijeci i Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, a potporu organizaciji su dali i Turistička zajednica grada Rijeke te KD Autotrolej.
 
Također, ljetnu školu podržavaju čak tri projekata Europske unije iz sedmog okvirnog programa istraživanja (FP7): SENSEI, PROSENSE i HOBNET. Tako se u sklopu ovogodišnje ljetne škole u nedjelju, 29. kolovoza održava i radionica projekta PROSENSE na Tehničkom fakultetu u Rijeci, a u hotelu Adriatic Opatiji od 1. do 3. rujna završna konferencija projekta SENSEI.

Izvor: Rijeka.hr.