U sklopu ovogodišnje manifestacije Moje, tvoje, naše, u organizaciji udruge Drugo more, u Galeriji Filodrammatica otvorena je međunarodna kolektivna izložba “Šećer s istoka” mađarskog kustosa i jednog od izlagača, Ferenca Grófa.

Naime, šećer se kao zaslađivač u Europi pojavio u vrijeme križarskih ratova, postavši luksuznom robom koja je imala važno mjesto u procesima imperijalizma, kolonijalizma, kapitalizma i globalizacije. Austro-Ugarska je u Rijeci polovicom 18. stoljeća otvorila svoju prvu rafineriju šećera, koja je imala monopol na tržištu carstva. Time je taj mali periferni grad zakoračio u globalne tokove kapitala, ali i mračne procese tadašnje industrijske proizvodnje, poput prisilnog rada i robovlasništva. Prije dvjestotinjak godina, šećerna repa uzgojena u Europi postala je ozbiljan konkurent šećernoj trsci iz tropskih zemalja, što je utjecalo na procvat europske industrije i potrošnje šećera. Današnja se proizvodnja šećera ponovno iz Europe vraća u zemlje poput Brazila i Indije, gdje je radna snaga jeftinija, dok se rad u proizvodnji i dalje odvija u teškim uvjetima. Vodeći proizvođači šećera su međunarodne kompanije koje dominiraju tržištem, dok se brojne lokalne tvornice šećera postupno zatvaraju, što nije zaobišlo ni prostor Hrvatske.

Motivi ropstva i kolonijalizma na slikama izrađenim za riječku šećeranu

Motivi ropstva i kolonijalizma na slikama izrađenim za riječku šećeranu

Kao kaleidoskopsko putovanje po karipskim plantažama, zelenim poljima i ruševinama europskih tvornica šećera, izložba za polazišnu točku uzima karikaturu francuskog crtača Honoréa Daumiera, objavljenu 1838. godine u satiričnom časopisu Le Charivari, na kojoj je prikazana borba debele kontinentalne repe i mršave kolonijalne trske za globalnu prevlast.

Pored spomenutih, na izložbi radove predstavljaju Ludovic Bernhardt, Luz Blanco, Graciela Carnevale, Samuel Ferretto, Thibaut Gauthier, Chris Marker, Kyo Kim, Matteo Locci, Ilona Németh i Anna Ponchon, te riječki umjetnički kolektiv Fokus Grupa, koji se bavi motivima ropstva i kolonijalizma na slikama izrađenima za riječku Šećeranu, a koje danas čine dio postava Muzeja grada Rijeke. O svemu tome razgovarali smo s Elvisom Krstulovićem iz Fokus Grupe.

Izložba ostaje otvorena do 29. travnja, i može se posjetiti svakim danom osim nedjelje i praznika od 16 do 20 sati, uz besplatan ulaz.

Ovogodišnje, 17. izdanje manifestacije “Moje, tvoje, naše” posvećeno je temi šećera i povijesnoj ulozi tog proizvoda u ekonomskim, političkim i društvenim previranjima na globalnoj i lokalnoj razini.

Program manifestacije podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Odjel za kulturu Grada Rijeke. Više o sudionicima programa, izloženim radovima i sadržaju konferencije saznajte na internetskoj stranici Drugog mora, koje je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova.

Kalendar događanja