Start i cilj utrke bio je kod Visogliana pored Trsta, a na 100 milja dugu avanturu upustilo se ukupno 13 žena i 80 muškaraca, a o koliko je zahtjevnoj utrci riječ govori i podatak da je kroz cilj utrčalo 6 žena i 59 muškaraca. Ovogodišnji pobjednik u muškoj kategoriji je Mattia Bernardi s vremenom 23 sata, 55 min i 45 sekundi, dok je među ženama najbrža bila Elena Di Vittorio – 1 dan, 9 sati, 4 minute i 40 sekundi.

Staza utrke prolazi granicama triju država – Italije, Slovenije i Hrvatske – te sudionicama pruža mogućnost tračanja od planina do mora.

Neplanska prijava

Tu je priliku ove godine iskoristilo devedeset troje trkača iz 16 zemalja (Italija, Francuska, Njemačka, Hrvatska, Austrija, Poljska, Rusija, Danska, Slovenija, Velika Britanija, Češka, Švicarska, Belgija, Japan, Mađarska, Kanada), a Maria Vlacich i Ares Bursić iz zagrebačkog Triatlon kluba Swibir bili su jedini predstavnici iz Hrvatske, s time da je Vlacich jedina iz Hrvatske utrku i završila.

„Iskustvo je to koje je vrijedilo proživjeti“, kaže Maria priznajući da se na utrku prijavila – spontano.

„Do sredine svibnja nikad nisam razmišljala o sudjelovanju na dugim utrkama. A onda sam dobila e-mail s pitanjem: „Još niste trčali na 100 milja?’“ i prijavnicom. Prijavila sam se, a kad je nakon dva mjeseca došao odgovor da sam između 150 prijavljenih među 8 odabranih za besplatnu kotizaciju, više nije bilo povratka“, govori Vlacich koja je u okviru Corse della Bora već dva puta sudjelovala na utrci dugoj 21 km.

Odustajanje nije bila opcija

Pripreme za prvih 100 milja trajale su pet mjeseci, a da su bile i više nego dobre pokazalo se tijekom utrke na kojoj Maria nije imala većih problema, ni fizičkih, ni psihičkih.

„Najveća je sreća kad uđeš u cilj i dočeka te najglasnija ekipa. Osjećaj je kao da si prvak svijeta!“, govori Vlacich te zaključuje da joj je utrka pokazala da je jača nego što je mislila te da je za uspjeh važan timski rad.

Ovim je pothvatom Maria Vlacich postala prvom članicom Torpedo Runnersa s istrčanih 100 milja. Osim nje, to je do sada učinio tek Slaven Krklješ 2018. godine na utrci Velebitom gdje je osvojio visoko 4. mjesto za što mu je trebalo jedan dan, 8 sati, 18 minuta i 12 sekundi.

Budući da je već u travnju ovogodišnje izdanje utrke „100 milja Istre“, možda nećemo dugo čekati na još jednog Torpedo „stomiljaša“.