Franković i Kertz profesionalno surađuju više godina te su zajednički organizirale više izložbi grafika koje su postavljene u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Izložba pod nazivom Gardening for Everyone / Vrtlarenje za svakoga, okupit će po tridesetak grafičkih radova svake umjetnice. Christine Kertz će se predstaviti grafikama u tehnikama dubokog tiska, linoreza i litografijama, a Maja S. Franković grafikama u tehnikama litografije i dubokog tiska. Zajednička tema je biljni svijet i neophodnost rada vlastitim rukama u svome vrtu, a naravno i terapeutsko djelovanje rezultatima rada na zemlji, posebno u sadašnje vrijeme Corone i priličnog ograničenja komunikacije s ostalima. Obje autorice, neovisno jedna o drugoj, već dulje vrijeme obrađuju temu biljnog svijeta.

O autoricama

Maja S. Franković rođena je u Rijeci. Školu primijenjenih umjetnosti Camden Arts Centre pohađala je u Londonu tijekom 1970./71.godine (crtanje i keramika). Diplomirala je grafiku i povijest umjetnosti na Odsjeku za likovne umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 1984. godine, a magistarski studij grafike završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1989. godine.
Od 1971. godine do danas predstavila se je na više od 70 samostalnih izložbi i sudjelovala na preko 370 hrvatskih i međunarodnih bijenala i trijenala grafike širom svijeta. Tiskala je 30 grafičkih mape, sama ili u suradnji s renomiranim hrvatskim grafičarima i književnicima, više od 130 bibliofilskih izdanja umjetničkih knjiga kao i brojne objekte od rukom rađenog papira. O njenom radu tiskane su dvije monografije; 2007. i 1998. godine.
Autor je, koautor ili urednik 17 knjiga i publikacija iz područja umjetnosti, grafike, povijesti umjetnosti, glagoljice i skupova o književniku Eugenu Kumičiću. Za svoj rad i stvaralaštvo dobila je četrnaest hrvatskih i pet međunarodnih nagrada i priznanja. Njeni se radovi nalaze u brojnim muzejima, galerijama, knjižnicama, javnim prostorima i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i diljem svijeta.

Christine Kertz rođena je i živi u Köflachu u Austriji. Od 1987. intenzivno se bavi slikarstvom, uglavnom koristeći se tehnikama akvarela, akrila, miješanom tehnikom te se bavi grafikom i ilustracijom knjiga. Obrazovala se kod vrsnih umjetnika: kod prof. Bauschmida s Akademije u Münchenu; prof. Franz Roglera s Akademije u Grazu te kod profesora Augusta Svobode i prof. Edde Mally u Beču.
Pohađala je od 1990. godine brojne seminare i radionice u Austriji, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj. Završila je izvanredni studij Estetic tracking–artistic fields of experience and acts na Kirchliche Pädagogische Hochschule u Grazu u Austriji.
Učestvovala je na više međunarodnih i nacionalnih umjetničkih projekata u Austriji, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Meksiku, Argentini i Maroku.
Organizirala je umjetničke simpozije u Unterpremstättenu pokraj Graza i Voitsbergu u Štajerskoj u Austriji kao bijenalne manifestacije i izložbe koje su predstavljene po čitavom svijetu. Kao artist-in-residence boravila je u Hrvatskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Indiji i Maroku. Dobitnica je stipendije JSKD Slovenskog fonda za kulturne aktivnosti.

Vodstva izložbom

Tijekom izložbe održat će se vodstva uz predavanje Maje S. Franković o grafičkim tehnikama. Vodstva za građanstvo planiraju se u srijedu 24. 11. i u četvrtak 2. 12. od 18 do 19 sati. Zainteresirane posjetitelje molimo da se unaprijed najave pošto je broj u grupi ograničen na jolanda@hkd-rijeka.hr ili na telefon 099 2391 404.

Radno vrijeme Galerije Kortil je radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

Za ulazak na izložbu nije potrebno posjedovati COVID potvrdu, ali je obavezno nošenje zaštitne maske.