Predstava Sjećanja gradova / Memoria civitatis, u režiji Edvina Liverića i koprodukciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i StudiaK iz Budimpešte, premijerno je izvedena i pred riječkom publikom u Exportu na Delti.

Predstava je najvećim dijelom bazirana na arhivskoj građi povezanoj uz društveno-politički fenomen s početka 20. stoljeća poznatog kao Veliki val. Kako je Rijeka u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća, pa do kraja Velikog rata, bila Mađarska luka, preko nje je u tom periodu emigrirao u SAD veliki broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Kroz tu priču, koja je najvećim svojim dijelom sastavljena iz dokumenata pronađenim u arhivima, predstava govori o migracijama u prošlom stoljeću. Ali jednako tako, ona govori i o onim aktualnim migracijama, čiji smo svjedoci i mi danas.

Predstava Sjećanja gradova prati dvije glavne linije: jedna su gradovi, a druga su njezini ljudi i njihove migracije. Obrađujući te tematske cjeline kroz povijesne artefakte, dramski materijal svoj fokus ipak stavlja na aktualno, današnje vrijeme.

Autori predstave su Kata Gyarmati i Edvin Liverić, dramaturginja je Kata Gyarmati, kostimografkinja Viktoria Boros, kompozitor Josip Maršić, izbor glazbe potpisuje Edvin Liverić, oblikovateljica svjetla je Berta Ninett, a glume Katalin Homonnai, Julia Nyako, Melitta Pallagi, Nina Sabo, Nika Ivančić, Deni Sanković, Gabor Nagypal, Gyorgy Sipos i Daniel Lovas.

Sjećanja gradova izvode na raznim jezicima: na mađarskom, hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, a obiluju i dijalektima. Takav dramaturško-redateljski zahvat izabran je kako bi dočarao te gradove kao prave europske melting potove toga vremena, što su oni tada zaista i bili.

Predstava Sjećanja gradova proglašena je prema izboru kazališnih kritičara Mađarske jednom od 10 najboljih kazališnih produkcija 2019. u toj zemlji.

Predstava je dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.