Nakon dva mjeseca virtualnog rada, Gradsko kazalište lutaka predstavilo je svoj svibanjski povratnički program, koji se sastoji od kvartovske turneje s predstavom „Čarobna svirala“, ali i ponovnog održavanja predstava u samoj zgradi kazališta.

Povratnički program smo nazvali ‘Lutkarsko se vraća kući’, s obzirom na to da mi kazalištarci volimo reći da je kazalište naša kuća“, istaknula je ravnateljica Magdalena Lupi Alvir.

Predstave po riječkim kvartovima

U vrijeme koronakrize Gradsko kazalište lutaka Rijeka pokrenulo je projekt „U lutkarsko s kauča“ i razne je programe provodilo preko interneta, koji će u svibnju dijelom postati i „Lutkarsko s prozora“. Tako će Gradsko kazalište lutaka Rijeka građanima pokloniti kvartovsku turneju kroz tri izvedbe interaktivne glumačke predstave „Čarobna svirala“. Autorica Almira Štifanić zajedno s glumcem-lutkarom Alexom Đakovićem  prvu će predstavu izvoditi već u srijedu, 20. svibnja u Ulici Drage Gervaisa kod marketa Brodokomerc u 18 sati.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka vraća se s predstavama

U četvrtak, 21. svibnja u 18 sati, predstava će se izvoditi kod parkinga kafića Alibi na Krnjevu, a u subotu, 23. svibnja u 11 sati na Korzu ispred Grada Rijeke (Korzo 16), završava kvartovska turneja. Izvedba će se moći pratiti s prozora i balkona, ali isto tako izvedbi će se moći priključiti svi zainteresirani, naravno poštujući propisane protuepidemijske mjere.

Povratak u zgradu GKL-a

Predstava kojom se otvaraju izvedbe u Kazalištu je „Četiri godišnja doba“, autorice Pike Vončine i redateljice Irene Rajh – ciklus Pričopredstava, kamišibaj teatar – japanski oblik uličnog kazališta u obliku papirnate drame (kami – papir; šibaj – drama). Predstavu izvodi Damir Orlić, glumac-lutkar.

Predstava će se moći pogledati u petak, 22. svibnja i subotu, 23. svibnja u 18 sati, te u četvrtak, 28. svibnja i petak, 29. svibnja u 18 sati. Ulaznice možete kupiti online po cijeni od 15, te će blagajne raditi sat i pol prije početka svake predstave ako netko od gledatelja želi kupiti ulaznicu i preuzeti uživo.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka građanima pokloniti kvartovsku turneju kroz tri izvedbe interaktivne glumačke predstave „Čarobna svirala“

Svakog petka točno u podne na web stranici Kazalište te na društvenim mrežama posljednja dva mjeseca objavljuje se link na jednu predstavu u sklopu programa „U lutkarsko s kauča“. U tom programu će se do kraja mjeseca emitirati još dvije predstave.

Drugi dio programa “U lutkarsko s kauča” sastavljen je od video uradaka umjetnika Gradskog kazališta lutaka Rijeka. U formi Lutkarskih kućnih čarolija započetih u travnju, nastavljamo s objavom novih originalnih filmova u vlastitoj kućnoj produkciji kroz svibanj.

Uspjeh online programa

Jako velik broj gledatelja pratio je naše online programe. Ono što  je nama važno i bitno je da smo i na neki način  i dalje bili u kontaktu s našom publikom , pa makar i virtualnim putem. Drago nam je da smo na neki način ušli u sve domove, ali nam je isto tako bitno da smo bili i dio školskoga programa, odnosno školskih virtualnih učionica jer su se naše predstave gledale kao i dio školskog programa u ova dva mjeseca“, kazala je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Lupi Alvir.

U lipnju će se izvesti premijera predstave „Sretna kućica“ koja je dio programa Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture. Premijerom će započeti i obilježavanje 60. rođendana Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Gledalište u novim uvjetima

Gledalište kazališta na Brajdi prilagođeno novim protuepidemijskim mjerama i uvjetima rada pa je tako sada u gledalištu 40-ak mjesta, što je trećina realnog kapaciteta dvorane. Blokovi sjedećih mjesta sastoje se od dvije, tri ili četiri stolice, ovisno o broju članova obitelji, odnosno grupe koja zajedno dolazi te se publika moli da na taj način rezervira, odnosno kupuje svoje ulaznice.

Preporuka je da se ulaznice kupuju online pa se tako na portalu Mojekarte.hr mogu kupiti ulaznice za predstavu „Četiri godišnja doba“, ali i ostale koje će biti na repertoaru u narednim mjesecima. Naravno, ulaznice će se i dalje moći kupiti na blagajni GKL Rijeka (Blaža Polića 3) s tim da se rezervacije vrše na mail blagajna.gklri@gmail.com, a moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka održavanja programa. Blagajna će biti otvorena na dan izvedbe predstave od 16,30 do 18 sati.

Kalendar događanja

Izložba
 • 24.10. – 23.01.
 • (10:00)

“51000 Balthazargrad” u riječkom MMSU-u

U Rijeci se otvara velika, vesela i šarena izložba koja će razgaliti srca malih i velikih posjetitelja, svih koji poštuju srce i izumiteljski nerv nezaboravnog Profesora Balthazara...

Detaljnije

Festival
 • 26.11. – 29.11.
 • (18:00)

Međunarodni studentski filmski festival STIFF

STIFF se od 26. do 29. studenog održava u Art-kinu te prvi put i online. Gledatelji iz cijelog svijeta moći će pogledati 40 filmova iz 20 zemalja...

Detaljnije

Koncert
 • 26.11. – 27.11.
 • (19:30)

Večer ruske glazbe – „Musorgski, Prokofjev, Čajkovski“

Simfonijski koncert “Musorgski, Prokofjev, Čajkovski” izvodit će se dvije večeri za redom, s tim što će prve biti dodijeljena i nagrada publike...

Detaljnije

Predstava
 • 26.11. – 29.11.
 • (19:00)

Periskop Outro donosi novocirkusku predstavu „Salto Mortale“

Novocirkuska predstava „Salto Mortale“ u Exportu će se izvesti tri puta, u 19, 20 i 21 sat, u sklopu Festivala suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop 2020 ...

Detaljnije

Projekcija
 • 01.12. – 07.12.
 • (17:00)

Riječka premijera filma “Kumek” Darija Juričana

Film o kojem govori cijela Hrvatska konačno stiže na veliko platno Art-kina, 1. prosinca u dvostrukom terminu prikazivanja....

Detaljnije

Predstava
 • 21.11. – 06.12.
 • (23:30)

Online predstava ‘Labirint’

‘Labirint’ je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo....

Detaljnije