U organizaciji udruge Građanke svom gradu, na riječkom Korzu predstavljen je umjetnički projekt “Rijeka: Ljetopis kretanja” autorice Katerine Duda u formi audio šetnje središnjom gradskom ulicom Rijeke.

Ovaj umjetnički projekt, uz podsjećanje na brojne povijesne reference o riječkom Korzu, suočava nas s razlikama između realnosti i lanjskih projekcija.

Naime, Rijeka se posljednjih godina sve više usmjerava prema industriji turizma, a posebno je 2020. godina bila puna očekivanja i statistike su obećavale su porast noćenja i dolazaka turista. Godinu dana kasnije, uslijed pandemije koronavirusa i protuepidemioloških mjera gotovo sve je stavljeno na čekanje.

Iako je vremenski razmak između dvije perspektive samo godinu dana, čini se da su svakodnevica kao i naš fokus potpuno drugačiji. Dok s jedne strane imamo velika očekivanja i prognoze turističkog rasta uz promjene koje turizam donosi gradu, s druge su iskustvo praznih ulica, uređeni apartmani koji čekaju i promjena koja seže do naših svakodnevnih upotreba prostora i kretanja gradom.

Audio šetnju možete preuzeti na internet stranici gsg.hr, ali i na Korzu preko QR kodova koje ćete pronaći na raznim lokacijama. Organizatori mole da za slušanje audio šetnje koristite vlastiti uređaj, na vlastitim slušalicama.