Ljeto je tu, a s njim i 25. po redu Ljeto na Školjiću koje ove godine donosi 27 radionica iz raznih područja tehničke kulture – informatike, maketarstva, multimedije, astronomije, robotike i drugih koja djeci, učenicima i mladima.

Kroz tri tjedna, točnije od 23. lipnja do 9. srpnja, Centar tehničke kulture Rijeka u suradnji s partnerima (Akademsko astronomsko društvo – Rijeka, Foto klub Color, Hrvatski savez brodomaketara, Klub za samogradnju i modelarstvo „Krila Kvarnera“, Maketarski klub Zeppelin, Malac Genijalac, Open Mind, Park prirode Učka, RI Eko Rijeka Udruga filmskih entuzijasta Animatori) priprema cijeli niz radionica za djecu, učenike i mlade. Za svakog će se sigurno pronaći ponešto.

Upisi su otvoreni na internetskoj stranici CTK Rijeka, zainteresirani samo trebaju pronaći radionicu koja ih interesira, odgovara im vrijeme održavanja te je namijenjena njihovu uzrastu. Od 27 radionica koliko ih je na raspolaganju, njih čak 17 besplatno je za sudionike, dok je za preostalih 10 potrebna simbolična nadoplata.

Što su ove godine pripremile organizacije okupljene oko Ljeta na Školjiću?

Kroz igru i različite aktivnosti djeca predškolske dobi i učenici nižih razreda osnovne škole mogu si olakšati muke po matematici na radionici Učimo uz abakus koja će se održati u dva termina. Radionicu provodi Malac Genijalac. Učenici nižih razreda osnovne škole mogu svoj um i tijelo vratiti u ravnotežu na radionici Istegni, protegni tijelo i mozak koju realizira organizacija Open Mind.

Oni koji se žele baviti ekologijom mogu se prijaviti na radionicu Daj pet za reciklažu koju izvodi udruga Ri Eko. Radionica je namijenjena učenicima od 1. do 6. razreda osnovne škole. Učenici od 1. do 5. razreda koji žele spojiti ekologiju i glagoljicu mogu se prijaviti na drugu radionicu udruge Ri Eko Glagoljajmo ekološki.

Svemir, asteroide i druga svemirska tijela osnovnoškolci mogu istražiti na radionici Putovanje Sunčevim sustavom koju priprema Akademsko astronomsko društvo Rijeka.

Oni koji vole multimediju, mogu se prijaviti na Foto radionicu koju izvodi Foto klub Color. Radionica je namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole. Udruga AnimatoRi za učenike od 3. do 6. razreda osnovne škole priprema Radionicu kreativnog animiranog stvaralaštva.

Klub za samogradnju i modelarstvo „Krila Kvarnera“ priprema radionicu Ljetna škola aviomodelarstva za učenike od 5. do 8. razreda. A maketarstvom se mogu baviti učenici svih razreda osnovne škole na radionici koju priprema Maketarski klub Zepellin.

Hrvatski savez brodomaketara pripremio je za ovogodišnje Ljeto na Školjiću dvije radionice 3D modeliranja, jednu za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole i drugu za mlade od 15 do 30 godina. Također, pripremaju dvije radionice Moja mala barka – prvu za učenike nižih razreda osnovne škole, a drugu za učenike viših razreda osnovne škole.

Za sve koji imaju 16 godina i više i ove godine održat će se Tečaj za voditelja brodice koji je odlična priprema za polaganje ispita za Voditelja brodice.

Centar tehničke kulture Rijeka, glavni organizator Ljeta na Školjiću, pripremio je cijeli niz radionica – Mind over matter (13-18 godina), Micro:bit i Micro:maqueen (5.-8. razred osnovne škole), Programiranje u Logu (2.-5. razred osnovne škole), Roboti napadaju (1.-4. razred osnovne škole), Grafički dizajn (15-30 godina), Mini filmska škola (15-30 godina), Micro:bit i Boson:kit (3.-5. razred osnovne škole), Programiranje u Pythonu (4.-8. razred osnovne škole), Strip (15-30 godina) i Excel za mlade (15-30 godina).

Upisi su otvoreni do popunjenja radionica ili dva dana prije početka radionice. Sve radionice koje se održavaju u prostorima CTK Rijeka dostupne su osobama s poteškoćama u kretanju.

Ljeto na Školjiću je dugogodišnja kontinuirana manifestacija koja od 1996. godine okuplja brojne organizacije iz Rijeke i okolice koje učenicima i mladima omogućuju da u ljetne dane uđu uz nova znanja, prijateljstva i ideje. Ljeto na Školjiću ove godine financijski podupire Grad Rijeka.

Kalendar događanja

Predstava
 • 20.09.
 • (19:30)

Premijera mjuzikla „Baciami, Cate“ u riječkom HNK-u

Talijanska verzija popularnog mjuzikla „Kiss me, Kate“, u režiji i koreografiji Tihane Strmački, a pod glazbenim vodstvom Filip Gjuda...

Detaljnije

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije