Kantrida će i ovoga ljeta biti mjesto brojnih kulturno-umjetničkih, glazbenih, sportskih, gastronomskih i humanitarnih manifestacija i aktivnosti okupljenih pod zajedničkim nazivom „Ljeto na Kantridi 2021“.

Riječ je o manifestaciji koja se nastavlja na iznimno uspješni projekt Kantrida Europski kvart kulture FKK 2020, a koji je uvelike pridonio da Kantrida i Bivio na jedan jedinstven način obogate kulturnu i turističku ponudu Rijeke.

Program ovogodišnjeg “Ljeta na Kantridi” na konferenciji za medije, što se jučer održala u beach baru Morski prasac, najavio je Damir Čargonja Čarli, jedan od glavnih idejnih začetnika ovog projekta, čija je tvrtka Novi turizam organizator manifestacije, a dijelove programa predstavili njegovi suradnici Vlado Matošević, Andrej Vučinić Škot, Kristian Sirotich i Edi Prodan.

Štikla, Art-kamp Empeduja, Električni Prasowski i punk festival

Program “Ljeta na Kantridi 2021.” započet će već u utorak, 6. srpnja, na Morskom prascu, nastupom Bruno Mičetić Trija, a dva dana kasnije, 8. srpnja, unastupit će Zdenka Kovačiček i Greenhouse Blues Band.

Po deveti put održat će se festival jazz Štikla i eksperimentalne glazbe te punk festival Empeduja. Za ljubitelje umjetnosti i suvremenih umjetničkih praksi održat će se Art-kamp Empeduja za sve ljubitelje umjetnosti i suvremenih umjetničkih praksi, a tijekom kolovoza i humanitarna akcija udruge „Koga briga“.

Osim nastupa hrvatske jazz/blues dive Zdenke Kovačiček, najavljen je i koncert Ziva Eitana, izraelskog virtuoza na udaraljkama, čiji je nastup 24. kolovoza dogovoren u suradnji s veleposlanstvom Izraela u Republici Hrvatskoj, a koji je svojim nastupima punio stadione brojnih svjetskih metropola.

U subotu, 10. srpnja, održat će se i događaj pod nazivom “Električni Prasowski”, na kojem će nastupiti predstavnici elektronske glazbe– Neon Lies, ManMachine, Šećeᴙ, Ikonal.

Štiklu će otvoriti Bruno Mičetić Trio, a program ovog jazz festivala najavio je novi voditelj festivala Vladimir Matošević, inače organizator programa Jazz petkom na Zametu i višegodišnji suradnik u organizaciji Liburnija Jazz Festivala.

Osim Bruna Mičetića i njegovih sviračkih kolega Tončija Grabušića i Damijana Grbca, u Morskom prascu će u srpnju nastupiti Alba&Leo (14. srpnja), Zoran Majstorović & Atma Mundi Ensemble (19. srpnja) i Dino Ivelja Quartet (27. srpnja).

U sklopu “Ljeta na Kantridi” 13. i 14. kolovoza na Biviju održat će se i sedmi Empeduja PUNK festival. Prema riječima Andreja Vučinića Škota tijekom dva dana nastupit će Punjena papiga (Rijeka), Fundachi (Pazin), Namet (Zagreb), Luger (Zagreb), Kontradiktorna predispozicija K.D.P. (Slavonski Šamac), Smrt razuma (Osijek) i Raspad (Šibenik).

Humanitarni dio programa

Što se tiče humanitarnog dijela programa, 21. kolovoz rezerviran je za “Brudetijadu”, dok će se 28. kolovoza održati “Koga briga plivački maraton”, od Prasca do Prasca. Osim ove dvije tradicionalne manifestacije, održat će se i Empeduja vaterpolo divlja liga, turnir u briškuli i trešeti, kao i šahovski turnir, najavili su članovi udruge Koga briga, Edi Prodan i Kristian Sirotich. Sve to nastavak je velike humanitarne akcije prikupljanja sredstava za nabavku skupocjene medicinske opreme – egzoskeleta za potrebu rehabilitacije, započete prije četiri godine.

Program “Ljeta na Kantridi 2021.” završit će u rujnu manifestacijom Art kamp Empeduja, a u sklopu koje će Bivio pohoditi brojni umjetnici suvremenog umjetničkog izričaja.

Ulaz na sva događanja je slobodan, zahvaljujući tvrtki Novi turizam i njezinoj suradnji s brojnim formalnim i neformalnim grupama građana i udrugama, kao i dijelom pokroviteljstvu Ministarstva kulture RH i Grada Rijeke.

Kalendar događanja

Konferencija
 • 27.09. – 29.09.
 • (10:30)

Međunarodna konferencija i filmski program o Pokretu nesvrstanih

Na konferenciji koja će se prenositi i online sudjelovat će predavači Vijay Prashad, Sara Salem, Budimir Lončar i Tvrtko Jakovina...

Detaljnije

Izložba
 • 28.09. – 12.10.
 • (20:00)

Samostalna izložba Željana Pavića u Kloviću

Riječki HDLU u Galeriji Juraj Klović postavlja izložbu riječkog umjetnika Željana Pavića...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09. – 20.10.
 • (19:00)

Međunarodna grupna izložba „Apstrakcija“ u Relativnoj galeriji

Izložba predstavlja apstrakcije 20 autora iz Hrvatske te dvoje iz Austrije različitih izričaja, od intuitivnog, lirskog, fluidnog do organskog, materijalnog te metafizičkog ili matematičkog...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09.
 • (14:00)

Fiumare: Dan otvorenih vrata izložbe torpeda s radionicom za djecu

Muzej grada Rijeke, u sklopu festivala Fiumare, poziva na besplatni obilazak izložbe riječkih torpeda u željezničkom skladištu na Žabici...

Detaljnije

Projekcija
 • 30.09.
 • (18:00)

25 FPS – Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa

Sam kraj mjeseca, 30. rujna, u Art-kino već tradicionalno dovodi 25 FPS – Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa, u svom 17. izdanju. Festival prikazuje nezavisne i nekomercijalne filmove koji na inovativan način istra...

Detaljnije

Festival
 • 07.10. – 09.10.
 • (12:00)

5. festival queer i feminističke kulture Smoqua

Već petu godinu zaredom Smoqua nam približava queer i feminizam kroz radionice, rasprave, izložbe, performanse i dr....

Detaljnije