Svoju titulu najiščekivanijeg filma godine “Kumek” Darija Juričana opravdao je u Rijeci gdje se jučer, u Art-kinu, održala dvostruka riječka premijera filma.

Ovaj dugometražni dokumentarac donosi priču o kontroverznom političkom usponu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i prati gotovo četrdeset godina njegovog djelovanja. Treći je to uradak iz Juričanovog ciklusa „Gazda“, nakon radova o Ivici Todoriću i Miroslavu Kutli, a sniman je tijekom četiri godine u Zagrebu i Grudama.

Scenarij filma potpisuju istraživački novinari Saša Paparella, koji je koautor i drugih filmova u serijalu, i Zvonimir Tivon. Montažer filma je Luka Tokić, animator Dragan Đokić, a kameru potpisuje Marko Jerbić. Kreativni producent je Tibor Keser.

U Art-kinu je, uz film i gostovanje redatelja Darija Juričana, predstavljena i knjiga “Kumek”, komplementarna filmu, čiji su autori Saša Paparella i Hrvoje Appelt.

Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), zaklada Kultura nova i velikodušne donacije građana putem crowdfunding kampanje.

Producent filma je udruga Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN).