Potaknuti roditelje i djecu na važnost čitanja od najranije dobi

17.10.2013.

U Gradskoj vijećnici održano predavanje o projektu „Rođeni za čitanje“

Autor: Majda Bembić

U Gradskoj vijećnici grada Rijeke održano je predavanje mr.sc. Marije Radonić, pedijatrice opće bolnice Dubrovnik koja je govorila o projektu „Rođeni za čitanje“ koji se u Dubrovniku provodi od 2008. godine, a cilj projekta je potaknuti roditelje i djecu na važnost čitanja od najranije dobi djeteta.

Projekt Rođeni za čitanje

Radonić je u svom predavanju navela kako glasno čitanje djeci od najranije dobi kod njih potiče razvoj pismenosti i jezika te da se na taj način potiče i razvoj čitanja. Istaknula je kako je važno da roditelji od najmlađe dobi čitaju svojoj djeci jer da se na taj način obogaćuje odnos bliskosti između roditelja i djeteta, te da čitanje pomaže u socio-emocionalnom sazrijevanju djeteta. Budući da bi čitanje knjiga na glas djeci trebalo postati sastavni dio preventivnih, javnozdravstvenih mjera u promociji zdravlja djece,  Radonić je u svom petogodišnjem iskustvu rada na projektu isti uvela na pedijatrijski odjel dubrovačke opće bolnice, ali i mnoge pedijatrijske ambulante u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Do sada su u sklopu projekta izdane dvije slikovnice za djecu najranije dobi, a u tisku je i treća. Prva slikovnica „Gledaj ova mala slatka lica“ namijenjena je za djecu od godine dana starosti, a druga „Idem spavati“ za djecu od 2 do 3 godine. Treća koja je u izradi „Što radi moja tata“ bit će za djecu od 3 i 4 godine.

Projekt Rođeni za čitanjeProjekt „Rođeni za čitanje“ izravno se oslanja na projekt „Nati per leggere“ koji je pokrenut u Italiji 1999. godine. Nositelji projekta su knjižničari i pedijatri, a u provedbu projekta uključuju se i volonteri čitanja, pedagozi, učitelji, društveno-kulturni djelatnici, obiteljski centri, centri za odgoj, izdavači i knjižare.

Nakon predavanja mr.sc. Marije Radonić, Alica Kolarić, članica Komisije za knjižnične usluge za djecu i mlade Hrvatskog knjižničarskog društva predstavila je prvu nacionalnu kampanju za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi!“, a Maja Opašić iz strukovne udruge Portić kratko je predstavila projekt Pripovjedač(ica) priča u dječjoj bolnici Kantrida, popularno nazvanom Tete pričalice. Projekt koji za cilj ima ublažiti simptome hospitalizacije kod djece provodi se u Rijeci od 2009. godine. O tome koliko projekt ima pozitivne rezultate govori i činjenica da se u mnogim gradovima diljem hrvatske pojavila inicijativa da se i u njihovim bolnicama počne provoditi ovaj hvalevrijedan projekt.