VIDEO

26.03.2019.

Skupina Needcompany oduševila predstavom "Slijepi pjesnik" u riječkom HNK-u

Autor: Betty Stojnić

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu pretprograma, u grad je dovela novu kulturnu atrakciju: belgijsku kazališnu skupinu Needcompany s predstavom "Slijepi pjesnik". Izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, predstava je izazvala rijetko viđenu ovaciju oduševljene riječke publike.

Projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture je u sklopu pretprograma u grad dovela novu kulturnu atrakciju: belgijsku kazališnu skupinu Needcompany s predstavom

Skupina Needcompany oformljena je tijekom osamdesetih kao odgovor na rastući nacionalizam u Belgiji u tom vremenu. Višejezični, multikulturalni kazališni ansambl se velikim dijelom bavi pitanjima osobnog porijekla i identiteta, u što se uklapa i narativ Slijepog pjesnika.

Projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture je u sklopu pretprograma u grad dovela novu kulturnu atrakciju: belgijsku kazališnu skupinu Needcompany s predstavom Svi glumci i glumice u predstavi izvode monologe kojima ulaze u duboku analizu svojih stvarnih obiteljskih i kulturalnih pozadina, neke od kojih su pitanje daleke prošlosti, dok su druge izražene kroz neposrednu, životnu realnost izvođača.

Autor Slijepog pjesnika i osnivač grupe Needcompany Jan Lauwers najavio je nastavak suradnje s projektom EPK te povratak skupine u Rijeku sljedeće godine.

Needcompany je u procesu osmišljavanja i produciranja nove predstave upravo za riječku publiku, no za detalje ćemo se još morati strpjeti!