VIDEO

07.03.2019.

Riječki puhački trio u Astronomskom centru otvorio sezonu "skrivenih koncerata"

Autor: Damir Jevtić

Riječki puhački trio 6. ožujka nastupio je u Astronomskom centru Rijeka u sklopu prvog ovogodišnjeg skrivenog koncerta HNK Ivana pl. Zajca. Bio je to pravi koncertni užitak na mjestu na kojem publika još nije imala prilike čuti ni vidjeti članove riječkog orkestra. Riječki puhački trio, odnosno oboist Antonio Haller, klarinetist Matej Pavić i fagotist Ivan Vargoš pripremili su program kao glazbeno putovanje u kojemu su se izmjenjivala djela hrvatskih i stranih kompozitora.

Riječki puhački trio 6. ožujka nastupio je u Astronomskom centru Rijeka u sklopu prvog ovogodišnjeg skrivenog koncerta HNK Ivana pl. Zajca. Bio je to pravi koncertni užitak na mjestu na kojem publika još nije imala prilike čuti ni vidjeti članove riječkog orkestra. Riječki puhački trio, odnosno oboist Antonio Haller, klarinetist Matej Pavić i fagotist Ivan Vargoš pripremili su program kao glazbeno putovanje u kojemu su se izmjenjivala djela hrvatskih i stranih kompozitora.  / Foto: Ivana pl. Zajca
Foto: Ivana pl. Zajca

Prva kompozicija na koncertu bila je Trio za obou, klarinet i fagot hrvatskog kompozitora Frana Lhotke koja je publiku u priču uveo jednom meditacijom, a završio razigranom fugom. Uslijedilo je pet stavaka Mozartovog Divertimenta br. 3 KV 439b.

Treću skladbu na koncertom programu također je napisao „Mozart“, ali onaj hrvatski. Riječ je o Maloj suiti Borisa Papandopula. Kroz pet karakterno različitih stavaka ocrtava se sva genijalnost ovog hrvatskog Mozarta.  Jedno od najpoznatijih djela literature za ovakav puhački trio je svakako Cinq pieces en trio francuskog kompozitora J. Iberta. Također, kroz pet stavaka većinom napisanih u neoklasičnom stilu približili su duh francuske glazbe s početka 20. stoljeća.

Iako je koncert bio „skriveni“ te se lokacija samog održavanja nije znala do zadnjeg dana, publika je pokazala veliki interes, pa se za ovaj rasprodani koncert tražila karta više.

Dio atmosfere iz riječkog Planetarija te izjave glazbenika pogledajte u video prilogu.