Put oko svijeta za 80 dana

29.12.2017.

Riječki HNK izveo predstavu prilagođenu slijepim i slabovidnim osobama

Autor: HINA .hr

HNK Ivana pl. Zajca jučer je izveo prvu predstavu u sklopu programa prilagodbe predstava za slijepe i slabovidne osobe i to "Put oko svijeta u 80 dana" uz opis predstave koju je putem prijemnika posjetiteljima čitao glumac Hrvatske drame Denis Brižić.

U subotu 11. veljače, u HKD-u na Sušaku održana je premijera predstave „Put oko svijeta u 80 dana“ u režiji Matjaža Pograjca. Riječ je o poznatoj priči o britanskom džentlmenu Phileasu Foggu, bogatom, ali ne i rastrošnom gospodinu, te o njegovom francuskom slugi, poštenom, prilagodljivom i snalažljivom Jeanu Passepartoutu, koji za okladu tvrdi da je moguće proputovati svijet u 80 dana.

Taj program HNK pokreće u suradnji sa zagrebačkom udrugom za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator te Centrom za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom.

Udruga Alternator je uz pomoć tvrtke DM-Drogerie Markt darovala 20 prijemnika koji omogućuju slijepima i slabovidnima praćenje predstava.

Na prvu predstavu u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku stigli su posjetitelji putem Udruge slijepih i slabovidnih osoba, a na predstavu 29. prosinca pozivaju sve građane koji žele na taj način pratiti izvedbu.

Tijekom sezone nastavit će se s prilagodbom predstava slijepim i slabovidnim osobama.

"Put oko svijeta za 80 dana" je predstava za mlade nastala prema romanu Julesa Vernea, u prilagodbi i dramaturgiji Blažke Mueller Pograjc i režiji Matjaža Pograjca. Premijerno je izvedena u veljači 2017.