VIDEO

24.09.2018.

"Rigojanči - ljubav kao slatko nadahnuće": Otvorena izložba o kultnom riječkom kolaču

Autor: Sanja Kapidžić

U Guvernerovoj palači otvorena je izložba "Rigojanči - ljubav kao slatko nadahnuće" o nastanku generacijama Riječana omiljenom kolaču, ali i o urbanom životu i kavanama ovoga grada krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Riječ je prvoj zajedničkoj izložbi Pomorskog i povijesnog muzeja i riječkog Muzeja Peek@Poke, čiji su autori Tea Perinčić i Svetozar Nilović, a dizajnerica Vera Ružić.

Izložba

Izložba govori o kolaču Rigojanči, koji nosi ime mađarskog violinista Jancsija Rigoa. Slastica je nastala u vrijeme slavne veze Rigoa i Amerikanke Clare Ward, začete u pariškim kavanama i restoranima, gdje je Rigo redovno nastupao. Ward je u vrijeme upoznavanja s Rigoom bila supruga belgijskog princa od Chimaya, Josepha de Riqueta, kojeg je ubrzo potom napustila. Tijekom zajedničkog života s Rigoom koji je potrajao petnaestak godina plijenili su pažnju gdje god bi se pojavili.

Izložba Taj kolač od čokoladnog biskvita i šlaga bio je u ponudi hotela Continental krajem 19. stoljeća, a uskoro se radio i na drugim mjestima te je postao omiljena riječka slastica. Poveznica sa svijetom Rigoa i Ward su riječke kavane iz tog doba kojim se izložba također bavi. Prikazuje se razdoblje procvata Rijeke kao industrijskog i kozmopolitskog središta.  

U sklopu otvorenja izložba mađarski povjesničar Csaba Katon je predstavio svoju knjigu o ljubavi Rigoa i Ward.

Izložba ostaje otvorena do 4. veljače 2019. godine.