VIDEO

29.01.2018.

Premijera baleta "Ivica i Marica": Bajka o siromaštvu i potezima iz očaja

Autor: Damir Jevtić

U HNK Ivana pl. Zajca, u petak 26. siječnja 2018., održala se četvrta ovosezonska baletna premijera - "Ivica i Marica", po istoimenoj bajci braće Grimm i u koreografiji ugledne američke koreografkinje i plesne pedagoginje Gine Patterson, koja prvi puta radi u Europi i to upravo s riječkim baletnim ansamblom. Predstava je namijenjena za više generacija gledatelja, za djecu je bajkovita, a za starije zagonetna i intrigantna.

U HNK Ivana pl. Zajca, u petak 26. siječnja 2018., održala se četvrta ovosezonska baletna premijera -  "Ivica i Marica", po istoimenoj bajci braće Grimm i u koreografiji ugledne američke koreografkinje i plesne pedagoginje Gine Patterson, koja prvi puta radi u Europi i to upravo s riječkim baletnim ansamblom. Predstava je namijenjena za više generacija gledatelja, za djecu je bajkovita, a za starije zagonetna i intrigantna.

Patterson je naglasila da ju je intrigiralo pitanje stvara li siromaštvo preduvjete za ekstremne poteze poput ostavljanja djece same u šumi s nadom da će se na taj način izboriti za vlastitu mogućnost preživljavanja. U predstavu je postavila dvostruke likove, Ivice i Marice te njihovih roditelja u prošlosti te njihovih alter ega, koji oslikavaju različita stanja svijesti.

U HNK Ivana pl. Zajca, u petak 26. siječnja 2018., održala se četvrta ovosezonska baletna premijera -  "Ivica i Marica", po istoimenoj bajci braće Grimm i u koreografiji ugledne američke koreografkinje i plesne pedagoginje Gine Patterson, koja prvi puta radi u Europi i to upravo s riječkim baletnim ansamblom. Predstava je namijenjena za više generacija gledatelja, za djecu je bajkovita, a za starije zagonetna i intrigantna. Ravnateljica riječkoga Baleta Maša Kolar rekla je da su željeli otvoriti mogućnost gledanja baleta na različite načine djeci i roditeljima, kako bi nakon odgledane predstave mogli razgovarati o onome što su vidjeli.

U ulozi Ivice nastupa Michele Pastorini, u ulozi Marice Maria del Mar Hernandez, majka im je Ksenija Duran Krutova a otac Ali Tabbouch. U ostalim istaknutijim ulogama su Nika Lilek, Marta Kanazir, Helias Tur Dorvault, Ricard Campos Freire, Cristina Lukanec, Irina Köteles, a nastupaju i gotovo svi ostali članovi ansambla riječkoga Baleta.

U predstavi se koristi glazba Wolfganga Amadeusa Mozarta, autor animacija, video projekcija i scenografskih elemenata je Marko Gutić Mižimakov, kostima Petra Dančević Pavičić, a oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić.

Gina Patterson je dugi niz godina nastupala kao plesačica u Baletnom kazalištu u Pittsburgu, baletima u Austinu i Floridi te diljem svijeta kao gošća. Autorica je 90 djela, među kojima 11 cjelovečernjih produkcija, za koja je osvajala ugledne nagrade. Obrazuje mlade plesače na više visokoškolskih ustanova i akademija.