VIDEO

29.05.2019.

Opera "Elektra" premijerno izvedena u HNK Ivana pl. Zajca

Autor: Sanja Kapidžić

Opera Richarda Straussa "Elektra", dramaturga i redatelja Marina Blaževića, izvedena je jučer premijerno u HNK Ivana pl. Zajca pod dirigiranjem Villea Matvejeffa. Snaga orkestra, ansambla i solista riječke Opere te izvanrednih gošći oduševila je jučer brojnu publiku u kojoj je među ostalima, bila i ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek.

undefined

Mitska priča o Elektri, snažna glazbena obiteljska drama epskih razmjera, praizvedena na riječkoj opernoj pozornici točno 120 godina nakon njene svjetske praizvedbe, najzahtjevniji je projekt riječke Opere u posljednjih pet iznimno uspješnih opernih sezona riječkog „Zajca“.

Zbog velikog broja glazbenika koje zahtijeva Starussova partitura, orkestar je premješten na pozornicu te čini sastavni dio scenografije. Pjevači izlaze iz orkestralne rupe na platformu koja se proteže preko nekoliko prvih redova gledališta tako da su tijekom izvedbe bili vrlo blizu gledateljima.

undefinedVizualna komponenta opere i izvedba nije inspirirana razdobljem u kojem se "Elektra" stvarno događa, u vrijeme starogrčkih mitova, nego prvim desetljećem 20. stoljeća, kad je opera nastala. Tako su kostimi šareni, sa značajkama fovizma, a izvedbeno se oslanja na ekspresionistički stil glume, koji se tada razvija.

U naslovnoj ulozi nastupa njemačka sopranistica Maida Hundeling, u ulozi Krizotemis gošća iz Finske Helena Juntunen, a kao Klitemnestra Dubravka Šeparović Mušović. U ostalim ulogama su Dario Bercich, Marko Fortunato, Slavko Sekulić, Sofija Cingula, Dominika Glinšek, Vanja Zelčić, i drugi.

Scenograf i oblikovatelj svjetla je, uz Marina Blaževića, Alan Vukelić. Kostimografkinja je Sandra Dekanić, a autorica scenskog pokreta Mila Čuljak.

Opera "Elektra" realizirana je u suradnji sa Slovenskom filharmonijom i Cankarjevim domom u Ljubljani, tako da će se tamo opera izvesti sljedeće godine. U riječkom HNK će, prva i jedina repriza „Elektre” na programu je u subotu 1. lipnja u 19 sati.