VIDEO

09.11.2017.

Izložba Claustra o skrivenoj ostavštini starih Rimljana od Rijeke do Posočja

Autor: Damir Jevtić

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog Primorja u Rijeci u utorak, 7. studenog 2017., otvorena je izložba Claustra Alpium Iuliarum – skrivena ostavština starih Rimljana. Na izložbi su predstavljene digitalne rekonstrukcije, zemljovidi i ilustracije o kasnorimskom obrambenom kompleksu koji se protezao od Rijeke do sjeverozapadne Slovenije te stanovništvu koje je obitavalo oko njega.

undefined

Claustra Alpium Iuliarum je kasnorimski unutarnji obrambeni sustav sagrađen je u drugoj polovici 3. stoljeća zbog zaštite od prodora barbara u središte Rimskog carstva. Čini ga nepovezani splet zidova, kula i tvrđava. Arheološki ostaci sustava pružaju se u intervalima od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji, a položaj pregradnih zidova ukazuje na svrhovito korištenje prirodnih obilježja nemirnog krajolika.

Claustra predstavlja izniman primjer integracije arhitekture u prirodni okoliš pa je doživljaj sustava tijesno povezan s doživljajem prirode. Arheološki ostaci se uglavnom nalaze u područjima prekrivenim šumom, nerijetko i na područjima zaštićenim temeljem propisa s područja zaštite prirode ili šumarstva.

undefinedIzložba je dio međunarodnog projekta koji se provodi u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014.- 2020., a obrađuje specifične probleme u području vrednovanja, zaštite i očuvanja zajedničke kulturne baštine na području dviju država, s ciljem aktivne zaštite baštine održivim turizmom.

Projekt „Claustra +“, vrijedan 1,78 milijun eura, nastavak je projekta „Claustra - Kameni branici Rimskoga Carstva”, uspješno realiziranoga u sklopu Programa europske teritorijalne suradnje Slovenija-Hrvatska 2007. – 2013.

Izložba se može pogledati do 30. studenog 2017.