HNK Ivana pl. Zajca

17.04.2019.

Balet "Heroj je umoran" nakon Zagreba premijerno izveden i u Rijeci

Nakon zagrebačke praizvedbe na 30. Muzičkom bijenalu, ansambl riječkoga Baleta jučer je u HNK Ivana pl. Zajca premijerno izveo balet "Hero is tired (Heroj je umoran)" skladatelja Frana Đurovića i koreografa Giuseppea Spote.

Nakon zagrebačke praizvedbe na 30. Muzičkom bijenalu, ansambl riječkoga Baleta jučer je u HNK Ivana pl. Zajca premijerno izveo balet "Hero is tired (Heroj je umoran)" skladatelja Frana Đurovića i koreografa Giuseppea Spote. / Foto: HNK Ivana pl. Zajca
Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Predstava je nastala u koprodukciji Baleta HNK Ivana pl. Zajca i Muzičkog biennala Zagreb, po čijom narudžbi je Đurović skladao glazbu za ovaj balet. "Heroj je umoran" govori o otuđenosti u suvremenom ubrzanom i urbanom svijetu te potragom za identitetom.

U izvedbi sudjeluju s jedne strane iskusni članovi riječkoga Baleta, a s druge strane mlađa generacija plesača s novom, energijom. To su Emanuele Amuchastegui, Marta Kanazir, Andrei Koteles, Ksenija Krutova, Nika Lilek, Cristina Lukanec, Laura Orlić, MIchele Pastorini, Tilman Patzak, Hugo Rodrigues, Daniele Romeo, Tea Rušin, Ali Tabbouch, Marta Voinea Čavrak, Anca Zgurić i Svebor Zgurić. Scenografkinja i kostimografkinja je Petra Pavičić a oblikovatelj svjetla Nuno Salsinha.

Frano Đurović diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Autor je brojnih orkestralnih i komornih skladbi, koje su izvodili najznačajniji glazbenici i orkestri u Hrvatskoj, elektroničkih i elektroakustičkih djela, instalacija, multimedijalnih projekata, glazbe za kazalište i televiziju. Autor je glazbe za četrdesetak kazališnih predstava, napisao je komornu operu "Eto vas" i glazbu za balet "My Name is Nobody".

Giuseppe Spota se školovao na Scuola del baletto di Toscana, a profesionalnu karijeru je započeo kao član Baletto di Roma. Djelovao je u još nekoliko plesačkih ansambala u Europi te počeo s koreografiranjem, čemu se posve posvetio od 2013. godine. Dobio je više nagrada za svoje djelovanje.

Reprize su na rasporedu danas i sutra, 17. i 18. travnja u 19 i 30 sati. Nakon reprize, u četvrtak u gledalištu će se održati i „Kritički glas” s kritičarkom Majom Đurinović i publikom.