Svečanošću na Korzu jučer je otvoren 19. festival znanosti u Rijeci, čija je glavna tema „Kultura znanosti“. Manifestacija donosi više od 100 događanja, mahom online, no i atraktivni program na otvorenom u centru grada.

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti na popularan i razumljiv način, informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Festival je otvorenim proglasio zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, čestitajući organizacijskom odboru koji se organizirajući festival trudi da znanost bude prisutna u javnosti.

Predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti Rijeka Vedrana Mikulić Crnković istaknula je zadovoljstvo što je Festival znanosti doživio svoj 19. rođendan, unatoč svim problemima u organizaciji uzrokovanih epidemijom koronavirusa.

Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović otvorio je Festival znanosti

Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović otvorio je Festival znanosti

„Udruga Zlatni rez je suradnji s brojnim suorganizatorima i uz pokroviteljstvo Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije pripremila bogat program, koji uključuje preko sto događanja“, kazala je Mikulić Crnković.

Podršku Festivalu znanosti dale su i Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci te Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za znanost i obrazovanje Primorsko-goranske županije.

Festival znanosti održavat će se od 10. do 15. svibnja, uz svakodnevni program “Znanost na Korzu”, u dva termina, od 12 do 14 sati te od 17 do 19 sati.

Ovogodišnji Festival je također različit od svih onih u razdoblju 2003. – 2019. (osamnaesti Festival, onaj u 2020. godini, bio je održan jedino u Rijeci). Zbog trenutne epidemiološke situacije, koja je slična onoj u prošloj godini, velika većina događaja će se odvijati online (moći će se pratiti na web stranici Festivala znanosti i na YouTube kanalu), dok će za događaje koji se odvijaju uživo (Kampus Trsat, Prirodoslovni muzej Rijeka, te ostali događaji navedeni u programu) biti potrebna prethodna najava zbog ograničenog broja posjetitelja.

Cjelokupan program festivala dostupan je na mrežnim stranicama Festivala znanosti.

Informacije o Festivalu mogu se dobiti i na infoštandu Festivala znanosti na Korzu do 14. svibnja, od 10 do 16 sati.