Koncert je otvorio Band Callahan koji djeluje od 2014., a ekipu čine iskusni riječki glazbenici Ljubo Silić, Roland Freiseis i Siniša Šumonja. Band nije osebujan samo zbog naziva benda – legendarnog filmskog junaka Prljavog Harrya, tj. inspektora Callahana, već i zbog glazbe koju stvaraju. Riječ je, o “Callahan glazbi” koja je nastala kao stapanje različitih glazbenih ukusa članova benda: bluesa, jazza, punka i takozvane ”školske” glazbe, a svoju “Callahan glazbu” stvaraju vremenski neopterećeni.

Na pozornicu su se zatim popeli dugogodišnji Mizarovi prijatelji, zagrebačka dark rock grupa Phantasmagoria nastala je 1988. godine iz pepela punk rock grupe Eksodus. Obilježeni kao mračna i provokativna grupa te često uspoređivani s nekim od svjetskih poznatih sastava poput The Sisters Of Mercy, Killing Joke, The Fields Of Nephilim, Phantasmagoria je ubrzo dobila kultni status na underground sceni. Inspiracija za ime nađena je u istoimenom albumu grupe The Damned, ali također i zbog asocijacije na prividnu fikciju univerzalne istine.

Na pozornicu se zatim popela šesteročlana postava Mizara koja je pred riječkom publikom predstavila materijal s nadolazećeg šestog studijskog albuma. Makedonska gothic rock grupa Mizar osnovana je 1981. godine u Skoplju i jedna je od pionira dark zvuka na ovim prostorima. Jedinstveni po pjevanju na materinjem jeziku u svoj zvuk su na originalni način provukli prizvuke makedonskog etna i bizantskih tradicija, upakiran u prilično mračnu atmosferu kojoj posebno doprinose duboki vokali zasnovani na crkvenom staroslavenskom pjevanju koje moćno interpretira Zoran Tortevski.

Od osnivanja grupe do danas jedina konstanta je skladatelj, gitarist i idejni vođa grupe Gorazd Čapovski, a šestu inkarnaciju Mizara čine još vokal Zoran Tortevski, Aleksandar Ristovski Princ na gitari i sintesajzeru, Pece Kitanovski na basu i Georgi Božikov na bubnjevima.

Riječki koncert dio je Mizarove mini turneje koja je započela u Ljubljani a nastavila se u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, u sklopu događanja “Ljeto u MSU”.

Kako je bilo na koncertu, uz razgovore s članovima benda, pogčedajte u videu!