Riječki koncert u petak, 3. lipnja, dio je Mizarove mini turneje koja starta u Ljubljani, a dan nakon Rijeke ova cijenjena makedonska grupa nastupit će u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, u sklopu događanja “Ljeto u MSU“.

Mizar, makedonska gothic rock grupa, nastala je 1981. godine u Skoplju i jedna je od pionira dark zvuka na ovim prostorima. Njihovo ime na arapskom jeziku znači zvijezda vodilja, a svojim su stvaralaštvom uistinu mnogima bili zvijezda vodilja, i ne samo glazbenicima, već generacijama  fanova u cijeloj regiji.

Jedinstveni po pjevanju na materinjem jeziku, u svoj zvuk su na originalni način provukli prizvuke makedonskog etna i vizantijskih tradicija, upakirane u prilično mračnu atmosferu kojoj posebno doprinose duboki vokali zasnovani na crkvenom slavenskom pjevanju.

Status kultnog benda postigli su ponajviše zahvaljujući istoimenom albumu prvijencu iz 1988. godine, prvom takvom na makedonskom jeziku. Na albumu je, sad već nezaboravan hit ‘Devojka od bronza’, a uz autorske pjesme objavili su i zapaženu pjesmu ‘Zlatno sonce’, obradu makedonske narodne pjesme ‘Zajdi zajdi’. Album je iste godine proglašen najboljim u bivšoj Jugoslaviji, a grupa Mizar je postala koncertna senzacija i odgovor na svjetski gothic rock trend koji je u to vrijeme bio aktualni glazbeni pravac.

Svoje drugo ukazanje imali su 1991. godine kada objavljuju drugi studijski album “Svjat Dreams 1761 – 1991”. Naslovna pjesma interesantna je obrada hita grupe Eurythmics ‘Sweet Dreams’, vokalno interpretirana staroslavenskim crkvenim izričajem, uz tradicionalnu slavensku glazbenu podlogu. S albuma se izdvajaju i pjesme ‘1762’, obrada narodne makedonske pjesme ‘Dom’ te pjesma ‘Dumanje’.

Tijekom 2000-ih, Mizar je imao još tri izdanja: 2004. – “Kobna ubavina”, 2007. – “Pogled kon cvetnata gradina” i 2010. – “Deteto i beloto more” u izvedbi Mizara i Harmosina – višečlanog bizantskog crkvenog zbora.

Najnoviji šesti album najavljen je 2020. pjesmom ‘Galeb’. To je bio i početak suradnje Mizara i Tihomira Jančovskog, cijenjenog makedonskog pjesnika i književnka. Jančovski potpisuje tekstove novih pjesama koje je Mizar objavio tijekom 2021.: ‘A Day Is Coming / Доаѓа Ден’, ‘Luzna / Scar’, ‘Messengers Of The Downfall’ (Glasnici na padot)‘ i  ‘1903’, pjesma o slobodi pjevana po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog napisanom prije gotovo 50 godina. ‘Izgoren od ova sonce’ (Burned By This Sun) nova je pjesma objavljena početkom 2022. kojom Mizar u ozbiljna glazbena djela pretače ljudsku pojavnost na ovoj planeti.

Od osnivanja grupe do danas jedina konstanta je skladatelj, gitarist i idejni vođa grupe Gorazd Čapovski, koji će na ovoj mini turneji, sa šesteročlanom postavom Mizara, predstaviti njihov nadolazeći šesti studijski album.

Ulaznice

Za koncert u Rijeci early bird ulaznice su u prodaji od 9. do 20. svibnja po cijeni od 70 kn, a nakon kojeg datuma cijena ulaznice raste. Ulaznice su u prodaji putem sustava Eventim i na prodajnim mjestima Eventima.

(Mizar / Foto: Stefan Samandov, press materijal)

Kalendar događanja

Izložba
 • 24.03. – 31.03.
 • (19:00)

Samostalna izložba Stjepana Pranjkovića „Totemi“ u Galeriji SKC

Izložba alumnija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Stjepana Pranjkovića koja donosi seriju radova na temu rasta i odrastanja...

Detaljnije

Predavanje
 • 23.03.
 • (19:00)

Predavanje Boštjana Surine “Bioraznolikost u gradu”

Predavanje će pokušati odgovoriti na pitanje kako uspostaviti samoodrživiju i funkcionalniju bioraznolikost u gradovima ...

Detaljnije

Izložba
 • 30.03. – 28.03.
 • (00:00)

„Nestvarni podaci“ tema 18. izdanja festivala Moje, tvoje, naše

Radove na grupnoj izložbi "Nestvarni podaci", čiji su kustosi ciriško-berlinski umjetnički kolektiv !Mediengruppe Bitnik, predstavit će međunarodno priznati umjetnici i kolektivi...

Detaljnije

Koncert
 • 31.03.
 • (22:00)

Zagrijavanje za Zvečku: Goran Bare i Majke pale fantastičnu vatru u Exportu

Goran Bare i Majke stižu 31. ožujka u Export na Delti gdje će prirediti pravi rock spektakl kakav priliči samo beskompromisnim r'n'r veteranima...

Detaljnije

Koncert
 • 22.04.
 • (23:00)

Vojko V @Impulse festival

Vojko V riječkoj će publici u Pogonu kulture, osim starijih singlova, predstaviti i singlove s iščekivanog predstojećeg albuma “Dvojko”...

Detaljnije

Tribina
 • 22.04.
 • (18:00)

Tribina o glazbenom ukusu mladih “Kako to?”

Gosti tribine su glazbenik Andrija Vujević poznatiji kao Vojko V, radijski voditelj i glazbenik Antonio Livaić te Dunja Matić Benčić s Filozofskog fakulteta u Rijeci...

Detaljnije