Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, čija su vrata za posjetitelje u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama zatvorena, povodom završnice EPK programa u travnju, svoje aktivnosti provodi online.

Jedna od njih je i nagradni natječaj „Kućna Čudotvornica: Jednaki u različitosti“, namijenjen svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Kustosi Muzeja pripremili su za njih zadatak kojim ne žele razdvojiti kulture već ih spojiti, jer kultura nije samo baština i umjetnost, kultura je u svima nama.

Izrada postera os motivom kulturne baštine

Zadatak za svu zainteresiranu djecu i mlade je izraditi poster na kojem će biti prikazana kulturna baština koja nije vezana uz Rijeku. Ne mora to biti ni hrvatska pa ni europska baština, nego kulturna baština nekog drugog muzeja, grada, države ili kontinenta.

– Poster neka prikazuje kulturu koja nije ‘naša’ nego ‘njihova’, kulturu koja je iznad granica. Kulturu o kojoj mi moramo učiti, ali i koja nas uči mnogočemu, ona koja je toliko različita, a opet toliko slična onoj koju smatramo ‘našom’, naglašavaju iz Muzeja.

Naime, istražujući online izložbu Granice – između reda i kaosa“  koja je dostupna na internetskim stranicama Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, preispituje se stav o granicama. Što su zapravo granice? Tko ih stvara i čemu služe? Donose li više dobra ili zla? Granice razdvajaju, a ono što je razdvojeno čine jedinstvenim i drugačijim od drugoga. Granice su među ljudima i u ljudima, prostorima, kulturama.

Pristigle postere Muzej će s ponosom objaviti uz online izložbu Granice – između reda i kaosa“ , a najbolje i nagraditi. Kriteriji nagrađivanja su kreativnost i originalnost, a pristigle radove ocjenjivat će muzejske pedagoginje i kustosi izložbe.

Radovi se šalju u inbox Facebook stranice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka ili na e-mail adresu cudotvornica@ppmhp.hr.
Natječaj traje do 30. travnja 2021., a imena pobjednika bit će objavljena 5. svibnja 2021.g. na Facebook i web stranici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Najboljima lijepe nagrade

Nagrade su podijeljene prema uzrastu sudionika. Nagrađuje se najbolji rad u kategoriji osnovnoškolci od 1. do 4. razreda, zatim najveći kreativac iz kategorije učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola te najbolji rad učenika u kategoriji srednjoškolci.

Za najbolji rad učenika nižih razreda osnovnih škola osigurana je edukativna publikacija ” Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače” i 2 ulaznice za radionice Jutro u Muzeju (po jedna ulaznica za dvije radionice ili dvije ulaznice za jednu radionicu) te RIJEKA 2020 paketić.

Za autora najboljeg rada u kategoriji viših razreda osnovnih škola nagrada je edukativna publikacija ”Gradski toranj” i 4 ulaznice u Muzej (odrasli i/ili djeca) te RIJEKA 2020 paketić.

Autor najboljeg rada u kategoriji srednjoškolaca bit će nagrađen edukativnom publikacijom “TeataRi” uz 4 ulaznice u Muzej (odrasli i/ili djeca) i RIJEKA 2020 paketić.

Podsjetimo, osim s online izložbom Granice – između reda i kaosa“ Muzej je i s ostalim svojim sadržajima prisutan u virtualnom svijetu, kojima je moguće pristupiti putem osnovne web stranice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Aktivni su i na Facebook stranici Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na kojoj dnevno objavljuju zanimljivosti iz rada muzeja, tekstove i kratke video priče. Time se predstavlja Muzej, nekadašnja Guvernerova palača u kojoj je smješten, bogati muzejski fundus, ali i zanimljivosti rada ‘iza scene’.

Prisutni su i na YouTube kanalu  te na aplikaciji TikTok .

Kalendar događanja

Predstava
 • 20.09.
 • (19:30)

Premijera mjuzikla „Baciami, Cate“ u riječkom HNK-u

Talijanska verzija popularnog mjuzikla „Kiss me, Kate“, u režiji i koreografiji Tihane Strmački, a pod glazbenim vodstvom Filip Gjuda...

Detaljnije

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije