Međunarodni EU projekt „Sports training for all“ (ST4ALL), kojeg u Hrvatskoj provodi Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke, predstavljen je predstavnicima sportskih klubova osoba s invaliditetom. Cilj projekta ST4ALL je edukacija profesora i trenera o organizaciji inkluzivnih sportskih aktivnosti. Naime, s obzirom na to da se sve veći broj učenika i studenata s invaliditetom uključuje u obrazovne institucije i organizacije mladih bez invaliditeta te se bave sportom, profesori i treneri susreću se s problemom nedostatka edukacije o inkluzivnom sportu.

Izbor sportskih aktivnosti izuzetno je bitan, kako za osobe bez invaliditeta, tako i za osobe s invaliditetom. Vrsta sportske aktivnosti trebala bi biti u skladu sa željama, predispozicijama i sposobnostima budućeg sportaša. Idealno bi bilo da pri izboru sportske aktivnosti, budućeg sportaša procijeni i savjetuje tim stručnjaka (liječnik, kineziolog, fizioterapeut i drugi stručnjaci ako je to potrebno).

Osobe s invaliditetom kroz sport upoznaju sebe, savladavaju prepreke i obogaćuju svoj sportski i društveni život. Sport im daje osjećaj pripadnosti.

Vrlo je bitno da se osobe s invaliditetom bave nekom sportskom aktivnošću, s obzirom da to utječe na podizanje kvalitete njihova života, na socijalizaciju, samopouzdanje, popravlja se njihova motorička i fizička sprema, a stjecanjem kondicije olakšava se savladavanje svakodnevnih prepreka na koje osoba nailazi. Treninzi poboljšavaju koncentraciju, imaju pozitivan utjecaj na mentalnu stabilnost, uočljiv je napredak, postizanje uspjeha i rezultata koji djeluju motivirajuće za razvoj samostalnosti i ličnosti. Treniranjem se može dosegnuti i profesionalna razina te se mogu ostvariti rezultati na državnom, europskom čak i svjetskom nivou i na paraolimpijskim igrama.

Osim što sport ima povoljan utjecaj na zdravlje za sve, a posebice za osobe s invaliditetom, osobe s invaliditetom kroz sport upoznaju sebe, otkrivaju svoje talente i treningom ih usavršavaju, savladavaju prepreke i obogaćuju svoj sportski i društveni život. Sport im daje osjećaj pripadnosti.

Rana integracija djece s teškoćama u razvoju

Sport predstavlja sredstvo rane integracije i rehabilitacije za djecu s teškoćama u razvoju te svakako pomaže u socijalizaciji te izgradnji samopouzdanja. Uključiti i djecu s teškoćama u razvoju je vrlo važno, prvenstveno zato što se na taj način ona kontinuirano razvijaju, i u tjelesnom
i mentalnom smislu. Uključivanjem u sport poboljšavaju se njihove tjelesne i intelektualne sposobnosti, te jača njihovo samopouzdanje. Naime, sport djeci s teškoćama u razvoju predstavlja jednu vrstu radne i fizikalne terapije. Vježbama i razgibavanjem poboljšavaju fizičko ali i psihičko stanje, a osim toga kroz sport ona stvaraju nova prijateljstva, radne navike, te razvijaju
svoj kapacitet za suradnju i osjećaj za timski duh.

U projektu „Sports training for all – ST4ALL“ sudjeluje osam partnera iz Bugarske, Turske, Belgije, Austrije i Hrvatske. Vodeći partner projekta je University of Plovdiv Paisii Hilendarski iz Bugarske, dok je predstavnik iz Hrvatske Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Više na mrežnim stranicama projekta „Sports training for all – ST4ALL“.