Ove godine Revija lutkarskih kazališta okuplja 12 kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije s isto toliko predstava. U popratnom programu su radionice i izložba. Revija se održava u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku, Gradskom kazalištu lutaka i Dječjoj kući.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Magdalena Lupi Alvir, istaknula je da se ovogodišnja Revija bavi temama kao što su odrastanje, neobična prijateljstva i važnost i snaga zajedništva, a izvođači se služe različitim tehnikama, od klasične animacije lutaka do teatra predmeta i animacije dijelova tijela. Predstave na reviji su za sve uzraste, od onih za djecu stariju od dvije godine do predstava za mlade i odrasle.

Uz ravnateljicu Gradskog kazališta lutaka Rijeka, publici su se obratili i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić i pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar.

Prva predstava na programu, nakon otvaranja, bila je “Caffe kraljevstvo” Kazališta lutaka Zadar. Ova višestruko nagrađivana predstava kroz kombinaciju dramske glume i teatra predmeta tematizira odnos roditelja i djeteta iz perspektive jedne Princeze koja, unatoč roditeljskim željama, najviše od svega želi postati – konobaricom. Redatelj je Vanja Jovanović, a dramaturg Patrik Gregurec. Skladatelj je Tomislav Pehar, likovnost predstave potpisuje Vanja Jovanović, a oblikovanje svjetla Frane Papić. Predstavu izvode Dominik Karakašić Irena Bausović Tomljanović.

Zatvaranje uz “Ježevu kućicu”

Valja podsjetiti da Reviju 11. studenoga zaključuje izvedba najdugovječnije predstave Gradskog kazališta lutaka u Rijeci, “Ježeve kućice”, koja će tom prilikom proslaviti 20. godišnjicu izvođenja, tijekom kojih je izvedena više od 500 puta.

Jedina nagrada koja se dodjeljuje na reviji posljednjih nekoliko godina je nagrada publike Domino. Zbog pandemijskih okolnosti nije moguće da glasaju svi gledatelji nakon predstava, pa o nagradi odlučuje mješoviti žiri u kojem su jedna obitelj koja redovito posjećuje Gradsko kazalište lutaka Rijeka i jedan glumac ili glumica.

Cjelokupni program 26. revije lutkarskih kazališta dostupan je na portalu Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Kalendar događanja