„Rijeka pliva“ program Grada Rijeke koji se provodi na Bazenima Kantrida s ciljem poučavanja vještini plivanja učenika osnovnih škola nastavlja se nakon pauze zbog pandemije novim ciklusom u kojem sudjeluje 1048 učenica i učenika trećih razreda osnovnih škola.

Povodom nastavka provođenja projekta, na Bazenima Kantrida održana je konferencija za medije kojoj su nazočili Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza i Katarina Jusup Dodig, autorica i voditeljica projekta „Rijeka pliva“.

Grad Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji sustavno i kontinuirano provodi obuku plivanja kroz projekt „Rijeka pliva“ od školske 2008./2009. godine, odnosno, od otvaranja bazenskog kompleksa Bazeni Kantrida, u svih svojih 25 osnovnih škola. Program obuke plivanja provodi Riječki sportski savez, a obuhvaća učenike 2. razreda gradskih osnovnih škola.

Izražavajući zadovoljstvo što su se epidemiološke okolnosti promijenile pa je projekt ponovno nastavljen, gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je ponosan što je Rijeka izgradila ovakav kompleks bazena, ali je podjednako ponosan i na ovaj projekt jer je njegova želja i bila da se ova infrastruktura koristi ne samo za sportaše, nego i za potrebe građana, prvenstveno mladih.

Povodom nastavka projekta Riejka pliva na Kantridi je održana konferencija za medije

Kroz projekt “Rijeka pliva” prošlo 12.000 učenika

“Kada smo pokrenuli ovaj projekt, on je godinu dana nakon toga bio prepoznat od strane Ministarstva i postao je pedagoški standard za sve škole u Hrvatskoj, ali to nije dugo trajalo jer veliki broj gradova nije mogao organizirati nešto slično. Kroz ovaj projekt koji se provodi s puno truda i entuzijazma prošlo je gotovo 12.000 učenika. U ovom ciklusu obuku plivanja pohađat će 1048 učenika trećih razreda iz svih 25 riječkih osnovnih škola, koji su to propustili prošle godine zbog pandemije. Vjerujem da ćemo na jesen ili početkom iduće godine postići da se ponovno vratimo na druge razrede osnovnih škola. Gradu Rijeci je 2009. godine središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine prijatelji djece dodijelio Povelju za naj-akciju – Rijeka pliva koja je učinila život djece ljepšim i boljim. Također, Grad Rijeka je 2012. godine, a „Riječki sportski savez“ 2016. godine dobitnik godišnje nagrade za postignute rezultate u obuci neplivača u RH od Hrvatskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“. Osim što uče plivati, ovaj program je ujedno poticaj djeci da se bave nekim od sportova na vodi”, rekao je gradonačelnik te dodao kako će se iduće godine u kojoj je Rijeka proglašena Gradom sporta još više popularizirati bavljenje sportom.

U novom ciklusu obuku plivanja pohađat će više od tisuću riječkih učenika

Obuku plivanja pohađat će više od tisuću riječkih učenika

10 sati obuke plivanja ta osnovce

Autorica i voditeljica projekta je Katarina Jusup Dodig, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Kantrida te dugogodišnja plivačica i trenerica. Učenici prolaze 10 sati obuke plivanja, a za učenike koji ne savladaju vještinu plivanja u predviđenih deset sati organizira se besplatna obuka sve dok ne savladaju vještinu plivanja. Za učenike s posebnim potrebama organiziran je individualni i grupni način rada. Za učenike osnovnih škola koje odgojno obrazovni rad provode na talijanskom jeziku obuka plivanja održava se na talijanskom jeziku.

Osim same obuke u plivanju, koja obuhvaća vještine plivanja, skakanja, sinkro plivanja, igranja vaterpola i spašavanju u vodi, djeca kroz projekt „Rijeka pliva“ uče i o važnosti utjecaja sporta na organizam te o važnosti fer playa, ravnopravnosti spolova, nenasilju u sportu, ali i problemu dopinga u sportu.

Didaktička sredstva i pomagala za provedbu programa prilagođena su dobi učenika koja odgovaraju propisanoj sigurnosti. Učenicima su na Bazenima Kantrida na raspolaganju bazen od 25 m, Dječji bazen i Bazen za skokove u vodu, a pojedine aktivnosti iz vaterpola i sinkroniziranog plivanja provode se u Olimpijskom bazenu. Dječaci i djevojčice imaju odvojene svlačionice, tuševe i sanitetske prostore, a učenici s posebnim potrebama imaju prilagođene svlačionice i pristup bazenima te odgovarajuća didaktička pomagala.

Projekt se lani pauzirala pandemija

Grad Rijeka do sada izdvojio više od 1,5 milijuna kuna

Grad Rijeka osigurava financijska sredstva za provedbu projekta pa je obuka plivanja, prostor plivališta i prijevoz za sve učenike besplatan. Za provedbu projekta „Rijeka pliva“ Grad Rijeka je do sada izdvojio više od 1.5 milijuna kuna, a u projektu je do sada sudjelovalo 11 574 učenika.

Agencija za odgoj i obrazovanje Programu projekta Rijeka pliva dala je pozitivno stručno mišljenje o ovom programu. Stručna evaluacija, koju je provela riječka jedinica Agencije za odgoj i školstvo, pokazala je veliko zadovoljstvo korisnika – učenika, roditelja i nastavnog osoblja – svim aspektima realizacije programa.

Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza, podsjetila je i da Riječki sportski savez i riječke osnovne škole od 2017. godine provode i projekt „Ri Move“, program stjecanja elementarnih znanja i vještina o sportu koji promiče sport, zdrav život i bavljenje aktivnostima za riječke osnovce od prvog do četvrtog razreda.