Korada Korlevića posjetili smo u Tićanu, u Zvjezdarnici Višnjan, jednom od vodećih svjetskih opservatorija za praćenje asteroida potencijalno opasnih za Zemlju.
Korado je otkrio preko 1000 asteroida, ali kaže nam: “Vjerojatnost udara asteroida tek je šesta opasnost za uništenje čovječanstva. Prvih pet su ljudi sami.”

Korado Korlević dobitnik je nagrade “Ivan Filipović” za područje znanstvenog i stručnog rada. Hrvatska udruga za odnose s javnošću proglasila ga je 2020. komunikatorom godine, T-portal uvrstio ga je 2023. u izbor za Vizionara godine, a Moja Rijeka posjetila ga je vođena riječima kojima se Korado nedavno obratio riječkim gimnazijalcima: “Budućnost naprosto pripada onima koji su je spremni prihvatiti, onima koji imaju vjeru u sebe i nemaju nikakvih predrasuda prema sebi i ljudima oko sebe.” (…) “Ne vjerujete nikom, budite strastveni i znajte da ulazimo, svi zajedno, u najluđe doba civilizacije. Kako ćemo iz njega izaći – vama je dano!”

Dočekao nas je upravo takav Korado – neposredan, inspirativan, edukator po srcu i pozivu, znanstvenik po uvjerenju, vizionar po gotovo svakoj rečenici koju izgovara o svijetu.

Svijet pripada Leonardima i Hipatijama

Dan planeta Zemlje bio je neposredni povod za susret, motivacijske riječi upućene mladim generacijama bile su u ishodištu i cilju našeg posjeta Tićanu, a uz sve to Korado nam je dao i jednu od najljepših vizija moguće budućnosti, viziju koja se sažima u sintagmu: “Cilj je da svi budu mladi!”.

U video reportaži iz Zvjezdarnice Višnjan u Tićanu provjerite zašto svijet ne pripada Einsteinima nego Leonardima i Hipatijama, kako biti Leonardo našeg doba ili Hipatija budućnosti i kako navigirati kružnim tokovima mogućnosti. Zašto su najvažnije vještine suvremenog doba – brzo učenje, razlikovanje istine od laži i kreativnost, i zašto je “biti različit” jedno od najvećih bogatstava budućnosti?

Kameru i montažu, bolje reći – čitavu reportažu, potpisuje Zoran Krema, Okodoko. U glavnoj ulozi je Korado Korlević, učitelj i astronom, osnivač i voditelj Zvjezdarnice Višnjan, svjetski priznat tragač za asteroidima, čovjek koji živi i radi u našem susjedstvu, a mentalno se prostire čitavim svijetom i svemirom.  U sporednim, ali važnim ulogama pojavljuju se suradnici Zvjezdarnice Višnjan: Igor Karasi, Iva Vorkapa i Gordana Ruso.
Glazba korištena u reportaži je: ES_The Fairy Dance – Bonnie Grace i Svjetlarna Rok Baljak

Gledaj zvijezde, čuvaj Zemlju

Za one koji ne znaju, Zvjezdarnica Višnjan je po broju otkrivenih asteroida jedna od dvanaest najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta svih vremena. Nastala je 1992. kao javna zvjezdarnica, a 2005. postala je astronomski institut.
Iako je, zahvaljujući radu višnjanske Zvjezdarnice, otkriveno preko 1400 asteroida i dva kometa, njen osnivač i voditelj, Korado Korlević kaže da je astronomija “tek jedna sedmina” posla koji se ondje odvija.
Primarna i najvrjednija djelatnost višnjanske Zvjezdarnice je – edukacija.
No, ta se edukacija ne tiče samo promatranja neba, korištenja moćnih teleskopa i priče o svemiru i asteroidima. Naprotiv, ove su teme polazna točka za razgovore koji mogu biti duboko inspirativni i koji se, više no zvjezdanog neba, dotiču Zemlje i budućnosti čovječanstva na njoj.

“Sintetska biologija, atomski rat, loša primjena umjetne inteligencije, kulturni kolaps…”, nabraja Korado Korlević, samo su neke od opasnosti koje prijete Zemlji, a te prijetnje dolaze od – čovjeka. I u tom smislu, čuvanje Zemlje i njen spas također je u rukama – čovjeka.

Ne postoji jednoznačni odgovor na pitanje – kako sačuvati Zemlju i osigurati opstanak čovječanstva na njoj – ali postoji nekoliko temeljnih i naoko jednostavnih uputa kako biti dobar stanovnik Zemlje. Voditelj višnjanske Zvjezdarnice u tom smislu poručuje: čudi se svijetu, budi različit i pronađi odgovor na pitanje – Zašto će svijet biti bolji jer si ti na njemu postojao?

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja i to od 2009. godine kada ga je međunarodnim danom, na prijedlog bolivijske vlade, proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda.

Kalendar događanja