Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke zbog epidemioloških razloga održana je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Svečanu prisegu položio je novi 31 gradski vijećnik, a osim predsjednice Ane Trošelj (PGS), izabrani su i potpredsjednici Gradskog vijeća – Josip Ostrogović (HDZ) i Željko Jovanović (SDP), iz reda pripadnika nacionalnih manjina.

Predsjednica Gradskog vijeća Trošelj zahvalila se vijećnicima na ukazanom povjerenju te ih pozvala na konstruktivnu suradnju.

„Nadam se da ćemo svi zajedno biti dosljedno i ispuniti obećanje dano biračima – bez puno politikantstva osigurati još bolji i ugodniji život u našem gradu“, kazala je Ana Trošelj.

Predstavljajući Trošelj u ime vijećnika koji su je predložili, vijećnik Nikola Ivaniš (PGS) istaknuo je kako se radi o  kandidatkinji koja vrlo dobro poznajte rad i ovlasti Gradskog vijeća i njegovih odbora, kao i izvršne vlasti. Trošelj je u Gradsko vijeće prvi put ušla 2012. godine kao zamjenica vijećnika, nakon čega je tri puta birana za vijećnicu, u dva mandata obnašala je dužnost predsjednice kluba vijećnika PGS-a te bila član Odbora za Statut, Poslovnik i propise. Kvalitetnom obavljanju dužnosti predsjednice Gradskog vijeća, kazao je vijećnik Ivaniš, uvelike će pridonijeti i činjenica da Trošelj od 2007. godine obavlja samostalnu odvjetničku praksu u uspješnom zajedničkom odvjetničkom uredu.

Ana Trošelj izabrana za predsjednicu Gradskog vijeća Grada Rijeke

Ana Trošelj izabrana za predsjednicu Gradskog vijeća Grada Rijeke

Svečano prisegnuo 31 novi gradski vijećnik

Za izbor Trošelj glasovali su vijećnici izabrani s kandidacijske liste SDP, HSU, IDS i HSS, vijećnici izabrani s kandidacijske liste PGS-a i Hrvatskih laburista, vijećnici izabrani s kandidacijske liste MOŽEMO! i Nova ljevica te vijećnici izabrani s kandidacijske liste Akcije mladih, Unije Kvarnera te ALTERNATIVE 101. Protiv su bili vijećnici izabrani s Kandidacijske liste grupe birača koju je nosio Davor Štimac, a suzdržani su bili vijećnici HDZ-a i MOST-a.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća u HKD-u na Sušaku

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća u HKD-u na Sušaku

Gradsko vijeće Grada Rijeke u sljedećem mandatu će činiti Željko Jovanović, Ljiljana Cvjetović, Petra Karanikić, Petar Petrinić, Tajana Masovčić, Ivana Prica, Duško Milovanović, Nadja Poropat, Kristian Čarapić i Danijela Bradamante (vijećnici izabrani s kandidacijske liste SDP, HSU, IDS i HSS), Josip Ostrogović, Štefica Jagić Rađa, Željka Matković, Danijel Imgrund, Adrijano Rogić i Marijan Mihajić (vijećnici HDZ-a), Davor Štimac, Iva Rinčić, Marin Račić, Maša Magzan (vijećnici izabrani s Nezavisne liste Davora Štimca), Marin Miletić, Petra Mandić, Aleksandar-Saša Milaković i Sabina Marov (vijećnici MOST-a), Nikola Ivaniš, Tea Mičić Badurina i Ana Trošelj (vijećnici izabrani s kandidacijske liste PGS-a i Hrvatskih laburista), Nebojša Zelić i Iva Davorija (vijećnici izabrani s kandidacijske liste MOŽEMO! i Nova ljevica) te Vedran Vivoda i Robert Salečić (vijećnici izabrani s kandidacijske liste Akcije mladih, Unije Kvarnera te ALTERNATIVE 101).

S obzirom na to da su funkcije gradonačelnika i zamjenice gradonačelnika nespojive s funkcijom gradskog vijećnika, gradonačelnika Marka Filipovića i zamjenicu Sandru Krpan, koji su izabrani u Gradsko vijeće, zamijenili su Kristian Čarapić i Danijela Bradamante. Također, vijećnika Alena Ružića (HDZ), koji je iz osobnih razloga stavio mandat u mirovanje, u Gradskom vijeću mijenjat će Marijan Mihajić.

Gradonačelnik Filipović pozvao sve vijećnike na konstruktivnu suradnju

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović čestitao je svim vijećnicima koji su dobili povjerenje sugrađana da u sljedećem četverogodišnjem mandatu obnašaju časnu dužnost gradskih vijećnica i vijećnika, kao i izabranoj predsjednici Gradskog vijeća s potpredsjednicima.

„Ovime smo poslali snažnu političku poruku da politička stabilnost stanuje u Rijeci i da nam je Rijeka na prvom mjestu. Pred svima nama je donošenje odluka. Nadam se dobroj suradnji i ovom četverogodišnjem periodu. Pred nama je jako puno posla, a sjednica nas očekuje i u srpnju. Nastavljamo u novom ritmu – preda mnom je da sve ono što sam obećao Riječankama i Riječanima pokušam ostvariti, za što mi je potrebna suradnja sa svima vama, bez obzira da li bili formalno predstavnici većine u ovom Gradskom vijeću ili manjine, svi smo tu radi dobrobiti građana i to ćemo već imati prilike vidjeti kod kreiranja proračuna za iduću godinu. Očekuje nas novi ritam grada stoga vas pozivam da u konstruktivnoj atmosferi nastavimo na dobrim temeljima graditi našu Rijeku na ponos svih sugrađana“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Gradonačelnik Marko Filipović pozvao je vijećnike na konstruktivnu suradnju

Riječki gradonačelnik Marko Filipović pozvao je vijećnike na konstruktivnu suradnju

Gradsko vijeće Grada Rijeke, umjesto dosadašnjih 35 članova, u novom mandatu će imati 32 člana, od čega je 31 vijećnik već prisegnuo, dok će još jedan iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine biti izabran na dodatnim izborima.

Naime, na osnovi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na provedenim izborima u Gradskom vijeću Grada Rijeke osigurana je odgovarajuća zastupljenost pripadnika talijanske nacionalne manjine. No, kako nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine broj članova gradskog vijeća povećava se za jedno mjesto, a za izbor člana Gradskog vijeća Grada Rijeke iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine bit će raspisani dopunski izbori.

Izabran Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja

Izabran je i Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja Gradskog vijeća, za čijeg predsjednika je izabran Željko Jovanović (SDP), potpredsjednicu Tea Mičić-Badurina (PGS), a članove Vedran Vivoda (Akcija mladih), Štefica Jagić Rađa (HDZ) i Davor Štimac (član Nezavisne liste Davora Štimca).